Vin Tips

Ukens vintips: Le nez du vin – Nesen er vinsmakerens viktigste organ!

nese

Kjære vinvenn,

Min hverdag handler mye om smaker og dufter. Og ofte tenker jeg på hvordan livet hadde vært uten å ha luktesans? Er man forkjølet smaker verken det vi får servert i glasset eller på tallerken noe. Hvis du delvis mister smaksansen heter det AGEUSI («manglende smakssans»), mister du luktsans heter det ANOSMI (et av mine største mareritt).

Mange har lest boken til den tyske forfatteren Patrick Süskind «Parfymen» (Das Parfüm) fra 1985. Det er en sanselig miljøskildring, en frodig fabel og en grotesk kriminalhistorie, om den unge pariseren Jean-Baptiste Grenouille, som med sin ekstremt velutviklede luktesans og manglende moral, gjør alt han kan for å framstille den mest fantastiske parfymen i Frankrike på 1700-tallet.
Muligens har du hørt om en norsk kunstner Sissel Tolaas (født 1959 i Stavanger og oppvokst på Stord) som tydeligvis er veldig kjent i utlandet, både for sine skulpturer og for sine arbeider med lukter.
I over 20 år har kunstneren Sissel Tolaas dedikert seg til lukter som vi møter hver dag i livet. Gjennom sitt arbeid prøver hun å stille mange forskjellige spørsmål som f.eks:

  1. 1.     Kan vi lære lukter?
  2. 2.     Er det mulig å bli kvitt fordommer mot visse lukter?
  3. 3.     Hvordan kan man beskrive og huske lukter?
  4. 4.     Kan lukter måles?


Hun har et arkiv på 6730 lukter som hun har samlet inn, i tillegg til et profesjonelt laboratorium med et arkiv på 2500 molekyler.
Hennes kunnskap og kompetanse er innen simulering, gjennom syntetiske molekyler, av lukter som omgir oss hele tiden.
Det dreier seg om alt fra de mest kjente og behagelige duftene (blomster, bær, frukter …) til de mest orginale, som for eksempel dufter fra spesielle kvartaler i Paris, London og Paris eller kroppslukt…  (hun laget en  ost av svetten til David Beckham)
– Les mer

Hennes hovedmål som kunstner er å avsløre hva industrien prøver å dekke over, ved å fjerne eller kamuflere lukter under industrielle parfymer.

Jeg skrev et langt kapittel om dufter i boken «Drømmer du nok» som heter «Nesen er vinsmakerens viktigste organ!»
Mennesker har ca. 360 slike luktreseptorer (mus har om lag 1000). I flere etapper samles informasjon i luktesenteret i hjernen. Informasjonen fra nesen til luktesenteret forteller oss at vi har rakfisk og ikke pinnekjøtt eller spagetti til middag. Vi er i stand til å skille mellom flere tusen ulike lukter (faktisk nærmere 400 000!).
Men nesen må trenes opp, og derfor er vi svært stolte og glade for å ha blitt valgt som representant med enerett i Norge, til å levere den perfekte julegaven for de som er glad i det gode liv, og som har alt fra før, nemlig: «Le Nez du vin»

Dette er ulike sett med duft-kapsler som «fanger opp» de viktigste duftene man finner i bl.a. vin, cognac og kaffe.
Hver duft har et eget kort som beskriver nøye duften og som forteller deg meget presis i hvilken type drue, vin, distrikt eller land du skal finne igjen denne lukten.
Dette er både lærerikt og morsomt, og kan krydre mange øyeblikk! Anbefales også til barn som læres opp tidlig om hvor viktig det er med dufter og god smak!

Les mer om dette her

Disse settene kan bestilles fra oss, og vi sender etter hvert som bestillingene mottas (alle settene er på engelsk).

Prisliste:

Koffert:  

Pris inkl. Mva
(frakt kommer I tillegg)

54 Aromas fra Jean lenoir (Champagne, rødvin  og hvitvin)

2950.00

24 Aromas ( Champagne, rødvin  og hvitvin )

1550,00

12 Aromas (Hvitvin og  Champagne)

850,00

12 Aromas (rødvin)

850,00

12 Aromas (Armagnac)

850,00

12 Aromas (Feil i vin)

850,00

12 aromas (Ny eik)

850,00

6 Aromas (Rosevin)

450,00

6 Aromas (The nose knows)

450,00

6 Aromas (kaffe)

450,00

36 Aromas (Coffee Passion)

5600,00

36 Aromas (coffee revelation)

1750,00

Alle priser er inkl. mva, og eks. Frakt og oppkravsgebyr. Vi tar forbehold om prisendringer. Prisene er oppdatert pr. 30.10.2013.

vinbokDersom du er interessert i å bestille vinboken direkte fra oss, så kan du sende en mail til post@vinhusetnofra.no eller kontakte oss på tlf. 24 11 17 20.

Jeg signerer gjerne med en personlig hilsen i den. Den egner seg godt som julegave i år også, f.eks. sammen med en flaske god vin. Boken koster kun kr. 200.- (pluss frakt)

Valentines

En kommentar