Vin Tips

Ukens vintips: Lunsj på Château Cheval-Blanc med «muslim light» og trøtte japanske kvinner.

vintips

Kjære Vinvenn,

VINEXPO i Bordeaux er verdens største vinmesse og arrangeres annet hvert år i juni (siste gang  i 2013). Det som er fabelaktig med denne messen er at den varer i 6 dager, noe som betyr at det blir 7 middager på kveldene, og 7 lunsjer på dagtid. Begge med vinservering og begge på de beste slottene i området.

I fjor sommer, på den 5. dagen ble jeg invitert til lunsj av Pierre Lurton (Cheval blanc og Yquem) og dette var en fabelaktig lunsj med gode viner.

Det var ikke mange bord denne dagen. Et stort bord var fullt av representanter fra den nye egyptiske regjeringen («Muslimske broderskap») og rundt det andre bordet satt noen elegante japanere(bortsatt kanskje fra joggeskoene – se bildet under) fra et stort importfirma i Tokyo. Og til slutt, mitt lille bord.
Vi fikk servert Château Cheval blanc 2000 og Château Yquem 2007. Begge i store årganger for distriktet, og jeg hadde en bedre middag i godt selskap.

Mine «muslimske brødre» var nok inspirert av den persiske dikteren  Omar Khayyam denne dagen. (Født 18. mai 1048 i Nishapur i Persia/Iran. Død 4. desember 1131) Han var også matematiker, filosof og astronom, og skrev følgende:

”Paradis er fylt opp av nydelige og perfekte kvinner, sier De?
og honning og vin renner i strie strømmer …?
Hvorfor forbys alle gode ting i denne verden,
hvis man skal nyte dem i all evighet der oppe ?”

I hvert fall ikke til den forferdelige og  krenkende for alt frihet,  sharia-loven som de selv ikke fulgte godt denne dagen…

Jeg kom i samtale med en av de som tydeligvis satt stor pris på vin (i utlandet), og da jeg konkluderte med  at for å være en islamist var han egentlig  en «muslim light», ble han mildt sagt «litt fornærmet». Han beordret å få et visittkort, noe jeg nektet å gi.
Uansett har jeg lite å frykte derifra. Det har vært maktskifte i Egypt siden den juni dagen. Jeg vet ikke om det er blitt bedre, men dobbelt moralen  i vinverden (og utenfor)  er noe av det verste jeg vet om!

Etter middagen, skjedde noe annet ganske atypisk  på det japanske bordet bak meg. Tre av  de overpyntede damene dro ut en liten satinpute, satte dem foran seg på bordet, og la  hodene deres på siden og hvilte seg litt på den i ca. 20 minutter.

Min konklusjon:
Vinverden er alltid spennende,  og IN VINO VERITAS
(Når vinen  kommer inn, går sannheten ut..)

Denne uken vil jeg gjerne anbefale deg dette fra  Bordeaux:

Y d’Yquem 2008 (fra Château d’Yquem)
AOC Bordeaux Blanc

Den har en nydelig, briljant lys gul farge. Aromaer av ekspressiv, moden Sauvignon. Litt grapefrukt, og en klar grønn friskhet, sammen med vanilje, som gir en høy eleganse. Hvite frukter som pære og fersken gir en kompleks bouquet.
Druer: 80% Sémillon, 20% Sauvignon.
Sukker: 3,9 g/l
Til: Apéritif, fisk, lyst kjøtt. Sjømat og ost.
Varenr.: 91362 (BU) Pris: 1.350,-,- (Kun 20 flasker i Norge)

Les Demoiselles de Larrivet Haut-Brion blanc 2012
AOC Pessac-Léognan (fra Château Larrivet Haut-Brion)
Lys gylden farge med delikate grønne nyanser. Intense, men samtidig elegante dufter, av solrike og modne sitrusfrukter, blant annet klementin, sitron og appelsin. Frisk og fruktig i munnen, med en harmonisk og behagelig balanse mellom syre og sødme. Lang ettersmak.
Vinen er lagret på bunnfall i 11 måneder (50% i fat, 50 % i sement-tanker)
Druer: 95% Sauvignon Blanc, 5% Sémillon Blanc.
Til: Aperitiff, skalldyr og fisk. Lyst kjøtt, ost og grønnsaker.
Varenr.: 8650 (BU) Pris: 269,90
Magnum: (1,5 liter) 865005 (BU) Pris: 595,-

Demoiselles de Larrivet Haut-Brion 2011
AOC Pessac-Léognan (fra Château Larrivet-Haut Brion)
Skinnende lys rød farge. Nesen er rik, kompleks og tett. Veldig behagelig og leskende fylde i munnen. Vinen byr på både godt integrerte tanniner en stor friskhet og fruktighet. Søte krydder og godt integrert eik i asvlutningen. Kan drikkes nå eller lagres 4/5 år fremover.
Druer: 75 % Merlot og 25 % Cabernet Sauvignon.
Sukker: 1,5 g/l
Anbefales til: And, vilt og oksekjøtt.
Varenr. 8649 (BU) Pris: 249,90
Finnes også i Magnum:
Varenr. 864905 (BU) Pris: 535,- Magnum

Ønsker deg en deilig helg, med (forhåpentligvis) masse sol !

Valentines

Comments are closed.