Vin Tips

Ukens Vintips: Når mørket faller på, ligger nøkkelen til løsningen ofte i vinglasset!

Elixir
Elixir

Kjære Vinvenn,

Jeg har en fantastisk nabo på Bislett i Oslo som  gjorde et helt unikt  funn hos Fretex like før jul i fjor. Han fant (og kjøpte) første utgaven av en gammel fransk vinbok fra 1878, og den var  i perfekt stand.

Boken heter på norsk: «Reiser rundt Frankrikes viner: En fysiologisk, anekdotisk, historisk, humoristisk og til og med vitenskapelig studie». En lang tittel og undertittel  – det er ikke bare  jeg som liker det, tydeligvis.  Boken er skrevet av en mann som heter Bertall (egentlig Charles d’Arnoux).

Da jeg fikk  levert på døren, det første eksemplaret  av min siste bok, også med lang tittel og undertittel (og basert på reise):  «Vin det er livet!  En universell, historisk og høyst uformell reise i vinens forunderlige verden»  LES MER OM BOKEN HER,  traff jeg min kjære nabo i trappen som fortalte meg på sin beste fransk (han var jo fransklærer):
– Nicolas, jeg har kjøpt  en bok som muligens er  av stor interesse for deg!
Boken han holdt i hendene hadde fascinert meg over en lengre tid, og endelig var den rett foran meg, og nesten min.  Jeg følte jeg  måtte kjøpe den videre av han,  og selvsagt gjorde jeg det.
Boken er 137 år gammel, skrevet på en veldig detaljert men samtidig underholdene måte. En spesiell form for (nesten tørr) humor er blandet med seriøsitet, lidenskap, og sans for detaljer  på alle de 657 sider.  Jeg kjenner meg veldig godt igjen i hans beskrivelser av Bordeaux-vinverden fra 1870-årene. Nei, jeg er ikke så gammel, men alle vet at ingenting og ingen forandrer seg så mye  i Bordeaux;  ikke landskapene, ikke bygningene, heller ikke  levemåten, mentaliteter og selvsagt ikke den velkjente Médoc-klassifiseringen fra 1855 (bortsatt fra et mystisk unntak i 1973  – Lafitte Rothschid ble oppgradert fra annen til første Cru etter over et hundre år med «underjordisk lobby-virksomhet»…).

Etter de tragiske hendelsene i forrige uke leste jeg en setning i denne boken som brant seg fast i mitt hodet: « Det vonde i dette livet, ligger dessverre  altfor ofte veldig nært tilknyttet det gode».
Som en konstant liten vekker overfor våre hoder siden grensen mellom godt og vondt er ekstrem tynn: han beskriver nemlig den tynne grensen mellom en vellykket fest med akkurat passe mengde med vin, og en mislykket kveld (og enda verre morgen med  blant annet angst) med akkurat for mye vin…

Da jeg endelig ble ferdig med boken, så jeg på bildet av Bertall og jeg tenkte med en gang: «for en sympatisk, multitalentfull og kultivert mann, denne Bertall. Han hadde jeg likt å treffe, konversere med og selvsagt drikke vin med. Men dette må nok vente (veldig lenge håper jeg) til vi treffes, han og jeg der oppe.  Fordi jeg har et godt liv å leve på jorden før jeg eventuelt kommer opp til paradis.
Jeg ønsker å avslutte med å sitere den persiske dikter, matematiker, filosof og astronom Omar Khayyam (født i 1048 i Nishapur i Persia/Iran, død 1131). Han ble ofte hakket på av ortodokse muslimer som følte at hans tendens til å sette spørsmålstegn ved så mange ting ikke var i overensstemmelse med troen. Khayyam harselerer gjerne med den religiøse praksisen i flere av sine epigrammer (korte, fyndige dikt) og latterliggjør det som er hellig.

”Paradis er fylt av nydelige og perfekte kvinner, sier De?
Og honning og vin renner i strie strømmer …?
Hvorfor forbys alle gode ting i denne verden,
hvis man skal nyte dem i all evighet der oppe?”

Men som sagt kan Paradis vente litt til, vi har tross alt et liv, et godt liv å leve på jorden. Sammen!

Denne uken vil jeg veldig gjerne anbefale denne flotte  vinen fra Médoc , nettopp ankommet i flere størrelser på lageret. En god vin i en god årgang til en god pris!

Elixir 2009 AOC Haut-Médoc (fra Château Cap Léon Veyrin)
Tett mørk rød farge. Komplekse dufter av kirsebær, solbær, trøfler med hint av vanilje, lær, krydder og godt integrert eik. Rund, konsentrert, fløyelsaktig vin med en behagelig lang ettersmak. Vinen kan drikkes nå, eller innen 2022.

Fåes også i MAGNUM og JEREBOAM.

Druer: 55 % Merlot og 45 % Cabernet Sauvignon.
Anbefales til: And, lam, vilt og oksekjøtt.
Innhold: Sukker: 0,4 g./l. – Syre 3,7 g./l. – Alk.vol: 14 %
Varenr.: 75 cl. Varenr. 8640 (BU) 150 cl. 864005: (BU) 300 cl. 864007: (BU)
Pris: 215,- 450,- 1066,-
Valentines

Comments are closed.