Vin Tips

Ukens vintips: Når og hvor ble den første vinen produsert?

vin tips

Kjære Vinvenn,

De eldste fossiler av vinplanter stammer fra ca. 140 millioner år tilbake!  Den planten som er mest interessant for oss vinelskere, VITIS er ikke fullt så gammel, (siden alt er relativt, og særlig i vinbransjen) men muligens et sted mellom 25 og 65 millioner år. Fossilene er blitt funnet i Champagne, Kina og Japan, men også i Alaska, Grønland og Island. Dette viser oss at det har vært en del klimaforandringer gjennom tidene.

Vitis Vinifera ble datert for ca. 7 millioner år siden i Europa og i Midt-Østen. Det finnes 11 serier Vitis som deler seg i 62 arter, bl.a. den som vi kjenner mest; Vitis Vinifera.

Men når ble egentlig den første vinen produsert eller oppfunnet?
Etter å ha lest veldig mye om dette emne, deler jeg en teori med flere personer, om at jegerne fra den paleolittiske tiden, som var også bær – og drueplukkere, fant muligens opp, ved en ren tilfeldighet, den første oppskriften på vinproduksjon. Det er funnet en god del druestener etter disse menneskene, i nærheten av Nice (Terra Amata), fra ca. 400.000 år tilbake. Mange tror at de presset druene i naturlige steinhull i bakken, der steiner og skall ble satt sammen. Gjær som finnes i skall eller naturlig i luften («Saccharomyces cerevisiae») setter i gang gjæringsprosessen, men bare under visse betingelser, at lufttemperaturen ikke er for kjølig, og at det må være nok sukker i druene. Resultatet ble en veldig behagelig drikke, men den ble dessverre for fort oksidert eller den ble til edikk.
Det var under den paleolittiske tiden, og i forbindelse med en keramikk oppfinnelse, at oppbevaring av gjæret druesaft fikk en større sjanse til å gi bedre resultater etter lagring. I 60 og 70-årene ble det funnet større krukker som kunne oppbevare 60 liter, disse var fra perioden 3500 – 3100 før Kristus, og enkelte hadde fortsatt uttørket rød væske som ble analysert, og dette var vin. Men alle disse vinene ble tilsatt konserveringsmidler (saltvann, honning, gress, krydder…) og det er kun Hellas som bruker denne teknikken i dag, med sin Retsina. Det samme funnet ble gjort i Georgia, med 8000-år gamle krukker, som i tillegg var dekorert med drueklaser, vinfester eller vinplanter. Bibelen gir oppfinnelsen av vin til Noah på Ararat-fjellet, et sted mellom Tyrkia og Armenia.

Dette var en veldig kort oppsummering av noen av de funnene som er gjort for å finne ut hvor den første vinen kommer fra, muligens er den internasjonal, den kan komme fra flere land.

Denne uken vil jeg gjerne anbefale deg følgende gode viner fra Frankrike, den første oppkalt etter Eva og Adam:

R’Eve d’Adam 2008
En harmonisk, men litt uvanlig blanding av tre komplementariske/utfyllende druer. Dufter av fruktige aromaer og sommerlige frukter som aprikos og fersken. Vinen har en flott fylde, og er frisk, med lang ettersmak. En vin som kommer til å overraske deg, på en positiv måte: Direkte fra det såkalte« Paradis d’Adam», og som skal nytes i godt selskap (gjerne med Eve/Eva), på jorden!

Druer: 70% Pinot Auxerrois, 20% Chasselas, 10% Gewürztraminer.
Anbefales til: Svin, kylling, kalde buffeer, varme og kalde forretter. Oster.
Varenr.: 93094 (BU)                   Pris: 155,-

Domaine Montrose Rosé 2012
En lett og naturlig rosa farge. Dufter av ferske og delikate, sommerlige bær (jordbær, bjørnebær). Dette er en frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin med en lang og behagelig ettersmak.

Druer: 65% Grenache, 25% Cabernet-Sauvignon, 10 % Syrah.
Anbefales til: Forretter, kalde retter, lyst kjøtt, aperitiff og salater.
Varenr.: 48204 BASIS                                  Pris: 106,90          Horeca: 83,60 eks.mva.

Finnes også i :
Magnum (1,5 liter) til 239,90,- varenr. 4820405 (BU) mva.
Jereboam (3 liter) til 599,90 – varenr. 4820407 (BU) mva.

NYHET! Montrose Rosé « Les Lezards» 2012 (samme vin som i flaske, i basisliste fra 8. mars)
BIB 3 liter
Varenr.: 9772506 (BU-snart i basis)               Pris: 386,-

Valentines

Comments are closed.