Vin Tips

Ukens vintips: Øl og vin i Mesopotamia, en ny rosévin fra Domaine Montrose på boks!

vin tips

Kjære vinvenn,

Øl har alltid vært en hovedkonkurrent til vin, og allerede 4000 år før Kr. var det øl som dominerte i Mesopotamia.

Øl ble hovedsakelig produsert på korn, men også av og til på dadler. Ølprodusentene hadde den gangen en stor kunnskap om ølbrygging og kunne by på et stort spekter av øl, med mer eller mindre alkohol, konsentrasjon eller smak.

Vinen kom veldig sent til Mesopotamia. I midten av det 23. århundret før Kr. hadde kongen Largas fått gravert inn at han skulle erstatte øl med vin, som kom fra Zagros-fjellene. Zagros-fjellene er den største fjellkjeden i Iran og Irak, og dekker hele vestre og sørvestre enden av det iranske høylandet. Byen Chiraz ligger ikke langt fra Zagrosfjellet. Det er derfor vinen over lengre tid ble kalt for «øl fra fjellet».
Vinen fikk aldri noen religiøs status, og den var sjelden og dyr.  Den ble stort sett produsert i Assyria (nesten ikke i Babylon, selv om man har funnet spor av drueplanter der også).

Folk var veldig glade i vin i begynnelsen av det 9. århundret (før Kr).  Kongen Assour-Nasir-Apal II, serverte under en fest for Kalah-Nimroud, 10.000 jarrer av øl og 10.000 jarrer av vin til sine 69.574 gjester. Festen varte i 10 dager så det ble aldri noe overdrivelse eller misbruk av alkohol.

Et tradisjonelt sumerisk dikt begynte sånn

«For en glede! For en delikatesse!

å lukte alle duftene,

å nyte i ekstase denne adelige likør,
fyller hjertet med glede og sjelen stråler!»
Men selv under gresk dominasjon fikk ikke vinen en stor plass hos folket i Mesopotamia. De trodde ikke på Dyonisos for eksempel, som alltid fikk vinen til å komme fra Zagros-fjellene (ingen egen produksjon), selv om vinkulturen allerede hadde spredt seg mange plasser rundt Middelhavet.

I konklusjonen er det klart at  vinen i Mesopotamia var en luksus drikkevare, reservert for  eliten og som skulle følge de priviligerte i sitt neste liv! Grunnen er hovedsakelig økonomisk: vinen var mye dyrere enn ølet (2 til 10 ganger dyrere).

Denne uken ønsker jeg å anbefale 2 gode viner som hadde vært svært gode kjøp i Mesopotamia, og som sikkert hadde fått terningkast 6, dersom de hadde benyttet terningkast i Mesopotamia den gangen. Begge vinene produseres nesten uten svovel.

Prøv disse deilige ”bag in boks” vinene fra Domaine Montrose, i helt nye friske 2012 årganger:

Montrose Chardonnay ”Les Lezards”  BIB 3 Liter, 2012 – samme vin som på flasken !
Beskrivelse: Strågul farge med grønt skjær. Vinen dufter av friske blomster og sitrusfrukter og hvit fersken. Fin syre og harmonisk struktur med en velbalansert
frisk og sommerlig avslutning.
Drue: Chardonnay 100 %.
Anbefales til: Fisk, lyst kjøtt og ost. Anbefales veldig godt til asiatisk mat.
Varenr.: 222806 BASIS K2             358,80

Samme vin på flaske (75 cl):
Varenr.: 15132 (BU)                        109,90

Montrose « Les Lézards » Rosé BIB 3 Liter  2012 – samme vin som på flasken!
En lett og naturlig rosa-farge. Nese av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær (jordbær, bjørnebær). Dette er en frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin med en lang og behagelig ettersmak.
Druer: 65% Grenache, 25% Cabernet-Sauvignon,10 % Syrah.
Anbefales til: Forretter, kalde retter, lyst kjøtt, aperitiff og salater.
Varenr.: 9772506 (BU)                   386,-

Kan også kjøpes på flaske i disse størrelsene:
75 cl flaske                         varenr. 48204 BASIS             106,90
Magnum (1,5 liter)          varenr. 4820405 (BU)           239,90
Jereboam (3 liter)           varenr. 4820407 (BU)           599,90

Valentines

Comments are closed.