Vin Tips

Ukens Vintips: Om å gå over grenser i vinbransjen, 3 gode viner og lansering av ny bok!

vintips

Kjære Vinvenn,

Etterhvert har jeg lært meg at  det er visse grenser man ikke skal gå over i Norge. En av dem er kombinasjonen  humor og vin!
For et par år siden  lanserte vi en god Médoc i vinmonopolets  basisliste,  og vi hadde lyst til å sette et «amerikansk preg» på flasken (ikke på  vinen) ved å skrive et par linjer på engelsk.
På alle amerikanske viner står det skrevet  en advarsel  på baketiketten som ofte starter med «Caution: Consumption of alcoholic beverages …»

Vi skrev på vår beste engelsk følgende setning: «Caution, consumption of alcohol may actually cause pregnacy»
Det gikk ikke mange dager før jeg fikk en telefon fra markedskonsulenten i vinmonopolets  hovedkontor i Oslo, som spurte om dette  var ment å være seriøst.
Jeg svarte  ja, siden jeg kjenner mange som har havnet i den situasjonen!!
Et par dager senere  mottok jeg et langt brev med beskjed  om umiddelbart å sette nye etiketter på alle flaskene.

Dette kom kort tid etter en annen sak, som jeg mente  skulle være  selvironisk. Jeg hadde laget en fin  bakside på en vinkatalog, med et par bilder av meg selv og følgende tema: Mitt første møte med Champagne! Jeg drakk ikke noe, hadde bare  leppene mine på glasset, (noe som opplevdes ekstra surt!!)  Og skrev denne teksten:  «Nicolas, 1 ½  år, en kommende vinhandler.
Den gangen var det «russmiddeldirektoratet» (et svært lite sjarmerende navn for øvrig,  som heldigvis ble  forandret for et par år siden) som tok kontakt med meg, for å forklare hvor «kriminell» jeg hadde vært i dette  tilfellet.

Selv om alkohol blir ansett som en meget seriøs samfunnssak (og en sikker inntektskilde) av myndighetene, er jeg fortsatt overbevist om  at et fornuftig konsum av vin kan føre til et bedre liv, og til gode stunder, også preget av en sunn humor!

Denne uken vil jeg gjerne anbefale en hvit og en rød vin fra Bordeaux, og en champagne. Hvitvinen ble lansert  i Basisutvalget til Vinmonopolet fredag 7. nov, og finnes nå  i de fleste butikkene. Rødvinen ankom nettopp i en ny, fantastisk god årgang; 2010 – anbefales! Champagne Drappier  Millésime d’exception  ankom nylig med ny årgang 2009 (det finnes fortsatt noen flasker igjen i 2008).

Le G de Guiraud 2013 (NYHET I Basis K2)
Fra Château Guiraud prod. i Sauternes – AOC Bordeaux Blanc sec

Flott, lys og livlig farge. Den utvikler dufter av sitrus- og eksotiske frukter, med et tydelig preg av hvite blomster. Veldig frisk og aromatisk i munnen, med en behagelig fylde med preg av smør, mentol og avsluttes med sitrus og lime. Lang og behagelig ettersmak. Biodynamisk dyrket.
Druer:                70 % Sauvignon blanc og 30 %, Sémillon blanc.
Til:                       Apéritif, lyst kjøtt, fisk, skalldyr og ost og det asiatiske kjøkken
og særlig japansk mat.
Innhold:            Sukker: 1,2g./l. – Syre: 2 ./l. – Alk.vol. 13 %
Varenr.:            97739 (BASIS K2)
Pris:                    169,90

Champagne Drappier Millésime d’exception 2008/09 (NY ÅRGANG)
Brut

Lett gylden farge, med delikate små bobler. Veldig floralsk i nesen, med hint av ferske mandler og frukter med hvitt kjøtt. Veldig elegant smak, med en vellykket kombinasjon av frukt, pære og moden grapefrukt.

(90 poeng, 6 glass) (årgang 2004) A-Magasinet 11.Feb. 2011
Terningkast 6 (årgang 2002) Aftenposten 15.05.2010
Druer:                65 % Pinot Noir, 35 % Chardonnay.
Anbefales til: Breiflabb, hummer og grillet lam.
Innhold:            Sukker: 7 g./l. – Syre 7,8 g./l. – Alk.vol: 12 %
Varenr.:            59514 (BU)
Pris:                    359,90

Château La Croix Saint-Estèphe 2010  (Ny ÅRGANG)
AOC Saint Estèphe – Andre vin til Château Le Crock.

Dette er en vellykket rødvin fra Saint-Estephe, i en stor årgang. Vinen er elegant, rik og velstrukturert. Dufter av modne frukter og krydder. Myk og fløyelsaktig i munnen med en fantastisk struktur, dybde, frukt og lengde. Nok en gang, en ren glede! Vinen kan drikkes nå, eller innen 2022.
Druer:                33 % Merlot, 53 % Cabernet Sauvignon, 9 % Petit Verdot og 5 %, Cabernet Franc.
Anbefales til: Kjøttretter, okse, lam, vilt og gryter.
Innhold:            Sukker: 0,8 g./l. – Syre 5,1 g./l. – Alk.vol: 14 %
Varenr.:            1522 (BU)
Pris:                    249,90

Valentines

Comments are closed.