Vin Tips

Ukens vintips: «Om pappvin, pappslott og papptårn»

vin tips
Kjære Vinvenn,

Vi har stort sett hatt en nydelig sommer i Norge i år, og mange har hygget seg med den såkalte «pappvinen» i varmen. Nordmenn har nemlig et helt spesielt forhold til denne «pappvinen», som faktisk har flere gode sider. Den er bl.a. praktisk og lett å frakte (den veier lite, og blir ikke knust underveis), den er mer miljøvennlig (bruker hverken kork eller glass, og pappesken kan gå til gjenvinning). I tillegg kan man ta seg et glass, uten å måtte åpne en hel flaske. Vinen har også blitt bedre med årene, siden produsentene har innsett alvoret ved å levere kvalitet på unge ”ikke-lagringsviner” på papp/kartong.
Men hva gjør man med emballasjen (pappen og plastikkposen) når vinen dessverre tar slutt en vakker kveld?

Under en samtale med de ansatte ved en nyåpnet restaurant i Oslo, kom ”pappvin” opp til diskusjon.»Det beste ved en pappvin», fortalte servitør Susanne, » det er at når du er ferdig med den, pakker du opp esken, tar frem posen, og blåser litt luft i den. Hensikten er dobbel; du får den siste slurken med vin som alltid er innmari vanskelig å få ut, og i tillegg har du fått en ypperlig sovepute, som kan brukes bl.a. på telttur eller til en lur på stranden!»

Den kan også fylles  opp med lunkent  vann, og fungere som en utedusj!
Torbjørn Morstad, en av Norges beste kunstnere i mine øyne, klarte å forvandle et par Pringle-bokser og noen pappvinbokser til et tårn og et vakkert middelalderslott. Et flott, kreativt og rimelig ferie-prosjekt som passer for barn og voksne, og som gir gode ferie-minner til alle sammen! Det eneste problemet er hvis det er flere barn i huset, og de faller for det samme prosjektet, så hver av dem skal ha sitt slott…

En av våre kunder, Monique Glibert hadde en annen ide, fyll opp posen med kaldt vann, og putt i fryseren. Da kan den fungere som kjøleelement, og etter hvert som isen smelter, så har du kaldt drikkevann.

Sommeren er absolutt ikke over, og jeg håper (som hvert år) på en «indian summer» over hele landet!

Denne uken anbefaler vi disse deilige «pappvinene» som kan nytes ute og inne, før de bygges om til slott og tårn.

Montrose Chardonnay ”Les L ezards” 2012 BIB 3 liter.
Vin de pays d’oc Strågul farge med grønt skjær. Vinen dufter av friske blomster og Sitrusfrukter og hvit fersken. Fin syre og harmonisk struktur med en velbalansert frisk og sommerlig avslutning.

Drue: Chardonnay 100 %.
Anbefales til: Fisk, lyst kjøtt og ost. Anbefales veldig  til asiatisk mat.
Varenr.: 222806 (Basis) Pris: 358,80 (BIB 3 liter) Varenr.: 15132 (BU/flaske) Pris: 109,90
Mads Endresen i Telemark Avis skriver (15.2.2013): Uimotståelig! Terningkast 6.

Domaine Montrose Rosé 2012
IGP Côtes de Thongue
En lett og naturlig rosa-farge (vill-laks farge). Nese av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær (jordbær, bjørnebær). Dette er en frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin med en lang og behagelig ettersmak.
Druer: 65% Grenache, 25% Cabernet-Sauvignon, 10 % Syrah.
Anbefales til: Forretter, kalde retter, lyst kjøtt, aperitiff og salater.
Varenr.: 9772506 (Basis) Pris: 386,- (BIB 3 liter) Varenr.: 48204 (Basis/flaske) Pris: 106,90

Cocoon Zinfandel 2011 Grande Réserve
Dyprød farge. Dufter av modne solbær, subtil smak av pepper, mynt og krydder. God konsentrasjon av bjørnebær, modne plommer og bringebær. Stor og generøs fylde, velbalansert, og med flotte integrerte tanniner. Lang og behagelig ettersmak!
Drue: Zinfandel 100%.
Anbefales til: Rødt kjøtt, lam, tapas og vilt.
Varenr.: 9503306 (Basis) Pris: 399,90 (BIB 3 liter) Varenr.: 310301 (BU/flaske) Pris: 119,90

Valentines

Comments are closed.