Vin Tips

Ukens vintips: Pascals nye vinbar og naturvin.

vintips

Et veldig hett tema i vinverden om dagen, og særlig i Frankrike og Italia, er de såkalte «naturvinene» som fører til «hissige» diskusjoner.

«Le vin naturel» naturvin-bevegelsen begynte i Frankrike i begynnelsen av det 20. århundret, mer nøyaktig 9. juni 1907 i Montpellier der 600.000 vinprodusenter samlet seg rundt et slagord: «Vive le vin naturel!» (som fritt kan oversettes til «Leve livet naturvin»).  29. juni 1907 førte dette til en ny lov som forbød tilsetning av vann i vin, og en mye strengere regulering av sukkertilsetning i vin.
Produksjonen av naturvin er basert på økologiske og biodynamiske prinsipper, men naturvin-produsenter vil gå enda lenger (les «tilbake til naturen» derfor naturvin…) for å kunne produsere nærmest mulig den «originale vinen». Ideen bak naturvin er at den skal fremstilles med minst mulig innblanding i løpet av den naturlige prosessen, både i vinmarkene og i kjelleren.  I produksjonen av økologisk vin benyttes kun naturlige næringsstoffer og minst mulig sprøytemidler (men ikke i selve vinproduksjonen i kjelleren).  Biodynamisk vin er laget etter Rudolf Steiners prinsipper, hvor alt kommer fra naturen. Skadedyr bekjempes med andre dyr, insekter bekjemper insekter, månefaser og jordas totale næringssirkel betyr alt.  Naturvin er vin hvor mennesket blander seg så lite som mulig. Vinmarkene lever sitt eget liv, og vinen skal nærmest lage seg selv… Idealet er å fremstille vin som smaker av jordsmonnet på det stedet druen er dyrket, Le terroir :  Et stort program!

For å nå det ambisiøse målet vil de ta i bruk en gammeldags (av og til antikke) teknikker og glemme alt som har dukket opp i de siste tiårenes tekniske, og kjemiske utvikling. En annen ting som er sentralt i naturvin er at produsenten ikke klarerer/filtrerer vinen og ikke tilsetter (kun i veldig små mengder) svovel. Svovel er naturlig og finnes på drueskall men i mikroskopiske mengder. Det brukes ikke industriell kulturgjær, enzymer, industriell eller kunstig gjødsel, eller noen av de 59 EU- tillatte tilsetningsstoffene i vin. Det skal ikke være noen temperatur-kontroll heller!  Gjæren som brukes er den som finnes naturlig på drueskallene, noe som sikrer en kontrollert gjæring, og som resulterer i et ”naturlig» alkoholnivå.

Naturvin-bevegelsen (produsenten og alle tilhengerne) mener at gode naturviner er mer tilfredsstillende, og mer autentiske, både på et direkte smaksmessig og sensorisk plan, og på et filosofisk plan.  Men mange vinelskere kan ha store problemer med disse vinene, fordi de kan oppleves som «problematiske»: de blir lett overoksyderte, dufter av råtne epler, stor animalitet, fjøs, eller innelukket kjeller…

For å konkludere min korte introduksjon av naturvin, synes jeg at tankegangen for å komme til den mest naturlige vinen er interessant, men naturvinprodusentene blir enkelte ganger sett på av de tradisjonelle, som litt «ekstremister». Og ekstremister har aldri ført til så mye bra, hverken innen vin eller annet.  Kanskje ligger svaret et sted mellom den biodynamiske metoden og naturvin-produksjon?

En ting er i hvert fall sikkert, en god vin er en god vin uansett produksjonsmetode!

Restaurant Pascal
i Oslo har begynt å servere flere typer naturvin (både på flaske og i glass) i to av sine restauranter, i Henrik Ibsensgt og Ullevålsveien. Bak dette finner vi en fransk Sommelier, Jean-Charles Botte.

Jean-Charles Botte er en allsidig vinelsker. Han har jobbet som sommelier på noen av de beste restaurantene i Paris, og han har også utgitt flere bøker. Han kom til Norge i høst, og har forelsket seg i Oslo der menneskene, i følge han selv er, «høflige og ikke arrogante».

Han har valgt å satse på Loire-viner i den nye  vinbaren hos Pascal,  for å kunne tilby annerledes viner på flaske og i glass, og  som har noe  til felles; de er enten biodynamiske- eller naturviner. Du kan smake bare et glass, trenger absolutt ikke å bestille en hel flaske, av blant annet de 7 nye vinene som er avbildet i denne mailen!
Prøv også vår supre G de Guiraud som nylig fikk 91 poeng i dagens Næringsliv. En av mine favoritter blant hvite tørre Bordeaux, «en tørr sauternes» som produsenten selv beskriver den, også biodynamisk!
På bildet ser du Jean-Charles  Botte, sommelier, sammen med  Johanna Gauss – daglig leder – Besøk gjerne hans blogg på www.vinpur.com   Santé.

Her finner du Pascal:

Henrik Ibsens gate 36 – 22 55 00 20, Ullevålsveien 47 – 22 60 11 61
www.pascal.no • mailto:post@pascal.no

Vinene du kan smake hos han er følgende:

Rien Que Muscadet – Vin Nature – 2011 (Svovelfri)
La Paonnerie ”Påfugl-gård”
Moden, frisk og behagelig duft. Smaken er også frisk, rund og moden. En veldig smaksrik hvitvin, men uten å miste muscadet preget. Mineralsk, med blomster og bær-aromaer. Lang, ren og behagelig ettersmak.
Drue: Melon de Bourgogne.
Til: Aperitiff, skalldyr og fisk. Lyst kjøtt, ost og grønnsaker.
Varenr.: 5192 (BU) Pris: 163,-

Le Saule 2011 Vieilles Vignes (Gamle vinstokker)
Domaine des Sablonnettes (ANJOU)
Denne vinen har en forførende gulfarge med grønne kanter. Den utvikler intense dufter av blomster og modne sommerfrukter. I munnen er den fyldig, velbalansert, lang og kompleks med en behagelig friskhet.
Drue: Chenin blanc.
Til: Fisk, østers, kylling med kremet saus og sopp!
Varenr.: 5183 (BU) Pris: 155,-

Côteaux du Layon, Vieilles Vignes, 2011(gamle vinstokker)
Domaine des Sablonnettes (ANJOU)
Aromaer av fersken, aprikos , og streif av kvede (coing). Rund og rik på smak, meget frisk med harmonisk avslutning mellom sødme og friskhet.
Drue: Chenin blanc.
Sukker: 116 g/l
Til: Aperitif, foie gras, asiatisk mat, tarte tatin, crumble, sitronterte, fersk mango, ost (særlig bleu d’Auvergne), dessert basert på mørksjokolade og sitrusfrukt generelt (særlig appelsin).
Varenr.: 5182 (BU) Pris: 189,90

Ze Bulle Zéro pointé rose frizant
Château de la tour grise
Navnet på denne vinen refererer til to franske særheter:
1. Eldre franskmenn klarer ikke å uttale engelske «the » riktig og sier «ZE». 2. Zéro pointé er en referanse til en gammeldags fransk skolekarakter der «zéro pointé» (null og null) er den verste karakteren man kan få. Det referer her til 0 sukker i vinen! Vinen er mørk lilla og dufter av veldig fruktige jordbær og moreller. Den er forfriskende, med sine fruktig toner og smak og har en flott balanse mellom sødme og naturlig friskhet.
Drue: 100% Cabernet Franc.
Til: Passer ypperlig som aperitiff til dessert og til alle lykkelige stunder!
Varenr.: 5241 (BU) Pris: 114,40

Simplement Gamay – vin nature – 2011 (Svovelfri)
La Paonnerie ”påfugl-gård”
Livlig og intens lysrød farge. Dufter av røde bær og frukt, urter med elegante toner av solbær og plommer. Vinen er fyldig, krydret, velbalansert med en stor og generøs fruktkonsentrasjon og med flotte tanniner. Lang og behagelig ettersmak!
Drue: Gamay
Til: Modne camenbert, brie, grillet kjøtt og spekemat (charcuterie).
Varenr.: 519001 (BU) Pris: 168,-

Chenin Noir 2012
Château de la tour grise
Vinen er lyserød og dufter av pepper og veldig fersk frukt. Den er forfriskende, fruktig og har en flott og behagelig ettersmak.
Drue: Pineau d’Aunis
Anbefales til: Sommerlige retter og salater.
Varenr.: 5184 (BU) Pris: 128,-

Un brin de Causette – rouge 2011 ”en liten samtale”
Domaine des Sablonnettes (ANJOU)
Livelig og intens lys rød farge. Dufter av røde bær og frukter. Vinen er elegant, fyldig, krydret, velbalansert, med en stor og generøs fruktkonsentrasjon og flotte tanniner. I følge produsenten, ”en retro-vin”!
Druer: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Til: Gillet kjøtt og mat (perfekt til ordentlig grove pølser eller innmat), Boeuf bourguignon og spekemat (charcuterie).
Varenr.: 5193 (BU) Pris: 136,-

  1. Naturvin lages ut fra ønsket om å formidle en opplevelse som har en konkret fysisk opprinnelse i et bestemt område, eller en vinmark.
  2. Naturvin er ikke målfokusert eller teleologisk (teleologi er læren om prosessers hensikt eller mål). Den er ikke styrt av ønsket om et bestemt sluttprodukt, men krever kunnskap om hvilke muligheter man har for å lykkes.
  3. Naturvin omfavner en bred definisjon av hva som oppfattes som vellykket.
  4. Naturvin skal grunnleggende sett smake godt, og være morsom å drikke.
  5. Naturvin dyrkes som regel helt uten bruk av kjemiske hjelpemidler.
  6. Naturvin vinifiseres uten bruk av kulturgjær, filtrering, klaring, enzymbehandlinger eller omvendt osmose. Svovel skal brukes i lavest mulige mengder. Minimal tilsetning av svovel ved tapping er akseptabelt, men ikke etterstrebelsesverdig.
  7. Naturviner skal være frie og levende.
  8. Naturvin har ikke en statisk definisjon, men det er en idé man streber etter.
Valentines

Comments are closed.