Vin Tips

Ukens vintips: Produksjon av vin i sør-Sverige, og invitasjon til det store Vinsleppet i Posthallen 21. og 22. Mai 2014.

vintips

Kjære Vinvenn,

I takt med spredningen av kristendommen, utviklet det seg vinkulturer i Øst og i Nord av Europa. Takket være global klimaoppvarming som denne gangen ikke ble  sett som på som en katastrofe, men tvert imot! 
Fra begynnelsen av middelalderen ble det mulig å dyrke vin i hele Rhinland. Det ble til og med plantet vinstokker i Nord-Tyskland, Sør-Sverige, Russland, Danmark, England, Irland og i Polen. I det 13. århundret  hadde den europeiske vinutviklingen nådd sine ytterste grenser i Nord og stoppet på i den 57. breddgrad. Med andre ord til Pommern, som omfatter et betydelig område i det nordlige del av Polen, Tyskland og Kurland (østdelen av Litauen).

Men det ble ingen suksess og lovende vinøs fremtid for disse «litt eksotiske» og helt nye vinområdene. Importert vin har alltid vært en luksusvare,  som de fleste ikke hadde råd til.  Befolkningen hadde ikke råd, forståelse, kultur eller tilgang til vin,  og til og med de lokale religiøse menighetene og kirkene foretrakk smaksmessig å importere det meste av  vinen fra utlandet. Så langt nord i Europa ble druene «modne nok»  hvert  5. år i snitt, og vinen var så syrlig at den ble funnet et godt passende ordspråk for anledningen:
«For å drikke denne vinen, bør man være 4 personer og ha en vegg. En som skjenker vin, en som drikke den, 2 som holder den som drikker den og en vegg bak for å unngå at den som drikker den flykter bakfra!»
Kilde : Jean-Pierre Saltarelli, Les vins des papes d’Avignon, Bulletin de la Société scientifique, historique et archéologique de la Corrèze, T. 127, 2007. På side 80.

Det er fortsatt ingen produksjon av vin i Norge, men kunnskapsnivået  og interessen for vin øker stadig blant nordmenn.

Vi ønsker derfor å invitere deg/dere til årets vinsmaking 21. og 22. Mai,  med over 50 produsenter fra 12 dyktige importører, og flere dyktige foredragsholdere !

Les mer og meld deg på i dag :  www.vinsleppet.no

Foredrag

Foredrag 21. Mai – Åpent for alleKl. 16:30 og 18:30
Ingvild Tennfjord
«Snus! Smak! Nyt!»

Kl. 17:30 og 19:30
Amund Arnesen
«Øl og mat»

Foredrag 22. Mai – kun for vinmonopolets ansatte
Kl. 17:00 og 19:00
Torkjell Berulfsen
«Alkoholens historie»
Kl. 16:00 og 18:00
Amund Arnesen
“Øl og mat”

Denne uken vil jeg gjerne anbefale deg både en hvitvin  og en rosevin fra en av de beste produsentene i Sancerre;   Alphonse Mellot. Familien Mellot eier- og har drevet denne vingården siden 1613. I 2013 feiret de sitt 400 års jubileum!

Les mer ved å klikke her

Begge disse  vinene er det  mulige å smake på «Vinsleppet» i Posthallen!

La Moussière Sancerre 2012
Den dufter hvite blomster, og man føler at trærne bøyer seg på vårt nivå for å gi oss sine beste modne frukter. Den er tiltrekkende, med en god balanse og er et godt eksempel på hva en flott drueklase fra Sancerre har å tilby oss.

Aftenposten 26. april: 87 poeng, 6 glass.
VG 2. mai: Terningkast 5.
Drue: 100 % Sauvignon Blanc.
Anbefales til: Rå fisk (sushi, sashimi, maki, tartar…), blåskjell, omelett med ferske kantareller, norsk kokt hummer, ørret i smør-saus (”Truite Meunière”).
Oster, bla. Chevre.
Varenr.: 43275 (BASIS)     Pris: 215,-

La Moussière Sancerre Rosé 2013
Lakserosa farge. Aromaer av små røde bær, og krydder. Frisk, rund og myk på smaken, med god struktur, og litt krydder i avslutningen. Lang ettersmak.
Druer: 100 % Pinot Noir.
Anbefales til: Aperitiff, grillede retter, indisk, asiatisk, reker, curry. Passer også godt til fruktsalater.
Varenr.: 14144 (BASIS K5) Pris: 176,90

Valentines

Comments are closed.