Vin Tips

Ukens vintips: Rosé er den eldste vinen i Frankrike!

vintips
Kjære Vinvenn,

For ca. 2600 år siden grunnla grekerne byen Marseille i Frankrike, samtidig som de innførte de aller første vinplantene og med disse, vinkulturen.
Vinen var på den tiden veldig lys i fargen, siden den stort sett ble tråkket med føttene, og saften ble umiddelbart filtrert fra skall og stein. Fargen på vinen kom av at «maserasjonen» var så å si ukjent, og nesten ikke praktisert. All vinøs-representasjon fra antikke Hellas, Roma og Egypt viser veldig lyse viner, de ligner faktisk veldig på våre roseviner!

På de offisielle websidene til ”Vins de Provence” står det skrevet med stor stolthet at ”Provence er det eldste av alle de franske vindistriktene, og at rosé er den eldste av alle franske viner”

Munkene var veldig glade i denne klare vinen som de kalte for « vin clair » eller på latinsk ”Clarum Vinum” som senere ble til Claret og Clairet. I Bordeaux har vi for eksempel en egen rosévin-appelasjon: Clairet de Bordeaux!

På 1300 tallet ble det produsert 87% clairet, mot 13% rødvin (vinum rubeum). Historikerne er stort sett enige om at denne fordelingen i prosent gjaldt også i samme grad for resten av Frankrike.

Clairet var den mest populære vinen frem til slutten av 1700 tallet, da Paris-folket etter hvert begynte å kreve mørkere, mer robuste og tanninrike viner. Disse vinene hadde eksistert i mange hundre år, men var sett på som mer næringsrike, og mer egnet for arbeiderne og bøndene, som trengte en såkalt «styrkevin». De kom stort sett fra Bourgogne, Béarn, Gaillac, Cahors, eller Spania. Disse vinene har en utvikling i navnet sitt: først “svart vin” (vin noir), deretter rubin-vin (vin vermeille) og til slutt rødvin (vin rouge).

I løpet av 1800 tallet blir maserasjonstiden lengre, og vinfargen beveger seg fra rosé til rødt.
I England var også etterspørselen etter de såkalte «New french Claret» veldig stor, men disse var mye mørkere enn de opprinnelige claret!

Rosévinen falt fra første plass (med 80 %) på slutten av det 17. århundret, og tar nesten slutt i begynnelsen av det 21. århundret, da konsumentene fikk mer sans for kvalitets-rosévin igjen.

Familien Costes har produsert vin på sin eiendom (Domaine Montrose) siden 1701, og i dag er det faren Bernard (13. generasjon) i samarbeid med sin sønn Olivier (14. generasjon) som viderefører tradisjonen.
I løpet av disse 312 årene har alle generasjonene dyrket ulike druetyper (med og uten hell), analysert hver enkelt vinmark, og «produsert så nær naturen som mulig». De bruker nesten ikke kjemikalier eller svovel i sine viner. Det er også verdt å merke seg at det er samme vinen i Bib’ene som i flaskene.

Mai er endelig her, med alle sine deilige fridager, og jeg vil gjerne anbefale følgende nydelige roséviner:

Domaine Montrose Rosé 2012
IGP Côtes de Thongue
En lys,  lett og naturlig fersken-farge. Dufter av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær. En frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin med lang og behagelig ettersmak.
Druer: 65% Grenache, 25% Cabernet-Sauvignon, 10 % Syrah.
Anbefales til: Forretter, kalde retter, lyst kjøtt, aperitiff og salater.
Varenr.: 48204 BASIS Pris: 106,90
Finnes også i :

Magnum       (1,5 liter)     249,90       varenr. 4820405    (BU)
Jereboam     (3 liter)        599,90       varenr. 4820407    (BU)
BIB                   (3 liter)        386,-          varenr. 9772506    (BASIS)

Perle de Roseline 2011
AOP Côtes de Provencee
Beskrivelse: Lys rosa farge. Vinen har en nese av grapefrukt og andre sommerlige sitrusfrukter. Den har en flott friskhet og fyldighet med flotte aromaer av eksotiske frukter, og en harmonisk struktur. En behagelig vin.
Druer: Cinsault 45%, Grenache 45%, Syrah 10%.
Anbefales til: Grillmat, aperitiff, salater.
Varenr.: 92322 (BU) Pris: 119,90

Chateau Roseline Cuvée Lampe de Méduse 2011
Beskrivelse: Lett og delikat lakserosa farge. Vinen er fyldig i munnen med tydelige noter av sitrus, sommerfrukter (fersken) og  hvite blomster.
Druer: Cinsault 40%, Grenache 30%, Mourvèdre 15% og Syrah 15%.
Anbefales til: Aperitiff, grillmat, salater og middelhavsmat.
Varenr.: 97741 (BU) Pris: 169,90
Finnes også i Magnum: (1,5 L.) Varenr.: 9774205 (BU) Pris: 356,-

Château Roseline Cuvée Prieuré 2010
AOP Côtes de Provence
Beskrivelse: Lys lakserosa. Intens floral (hvite blomster) med litt krydret nese. Frisk smak med toner av sitrusfrukter (grapefrukt) med et snev av pære, eple og  mango. Vinen er fyldig men frisk, elegant og raffinert.
Druer: Syrah 45%, Mourvèdre 45%, Rolle 10%
Anbefales til: Fisk, kamkjell, røyket laks, kalv og lyst kjøtt. Passer veldig godt til asiatisk
mat.
Varenr.: 50283 (BU) Pris: 199,90

Chateau Aqueria Tavel rosé 2011
Beskrivelse: Dyp, intens og elegant roséfarge. Nesen er svært behagelig og kompleks med antydning av modne røde bær, særlig jordbær, bringebær og kirsebær. I munnen har vi friske toner av krydder (anis) og mentol. Vinen er fyldig, men samtidig velbalansert og har en lang ettersmak. En veldig flott og vellykket rosé fra Rhône-dalen.
Druer: Grenache 45%, Clairette 20%, Cinsault 15%, Mourvèdre 8%, Syrah 7%, Bourboulenc 5%.
Anbefales til: Lamme-curry, kylling i kremet saus, bouillabaisse fra Provence, spansk Paella, asiatisk mat og smeltet geitost.
Varenr.: 97737 (BU) Pris: 159,90
Magnum (1,5 L) Pris: 360,- Varenr.  9774405 (BU) – leveres i trekasse!

Jeg ønsker deg en flott helg,

Valentines

Comments are closed.