Vin Tips

Ukens vintips: Å bli rik på andres bortgang, og en herlig Saint-Emilion Grand Cru!

vintips
vintips

Kjære vinvenn,

Jeg synes det er ganske deprimerende  å lese så mange triste nyheter i aviser til enhver tid,   men for en kort stund siden  fikk jeg  med meg en gammel (men alikevel ganske aktuell)   nyhet om en svindlersak fra 1878 som gjorde meg riktig glad.

Det stod  i et  gammelt blad fra den gangen  at en etterlyst svindler ble endelig tatt etter 23 års etterforskning.

Denne mannen var ansatt av sin svigerfamilie i et  vinfirma i Bordeaux, og for å imponere  sin svigerfar raskt  fikk han en idé for å få salget  rett til værs. Og det fikk han, men hvordan gjorde han det?

Det var  egentlig veldig enkelt, men han måtte  være det motsatte av det som forventes av en ekte vinentusiast: han måtte være  kald, følelsesmessig,  ekstremt  kynisk, og en svært  god menneskekjenner.

Vår mann  abonnerte  rett og slett på alle lokale aviser fra Paris og i  Nord-Frankrike, og leste bare en ting: dødsannonser.

Hver gang han fant en interessant dødsannonse sendte han et vinparti (enten i tønner og/eller i kasser) «som harmonerte med avdødes  sosiale og dermed antatte finansielle  situasjon» og et brev adressert  til den dødes adresse, der han refererte til en ikke eksisterende bestilling.

I 90% av tilfellene hadde ikke arvingene hjerte (eller lever) til å kansellere den (falske) bestillingen, og betalte heller  regningen. Han var smart nok til å tilby gode viner til fornuftige priser,  og fikk etterhvert flere kunder i familien til den avdøde, som satt pris på vinen etter å ha smakt på den.

Familien tok det nesten som et tegn fra avdøde, om at vinen  som han hadde bestilt før sin død, kom til familien etter begravelsen.

«Vi må respektere hans siste vilje» sa noen av dem.
«Han visste i hvert fall hva som var godt» sa noen andre.
-«Ja, han var en mann med god smak!», svarte de første.

Selv om dette  var rent bedrageri, gjorde han det stort sett bra en stund, og mennesker som det i utgangspunktet  ikke var så mye godt å si om,  ble husket som generøse og raffinerte.

Problemet var bare de 10 resterende prosent som ikke ville ha vinen,  og anmeldte saken fordi avdøde var f.eks.  et avholdsmenneske, en øldrikker, en Alsace eller Provence elsker,  eller hadde en  helt annen grunn for å ikke ta imot en mulig vinordre fra Bordeaux.

Ærlighet varer tross alt lengst (tror jeg fortsatt på i en alder av 46, kanskje en smule naiv…).

Aldri har det vært mer aktuelt å ønske  SANTÉ! (helse på fransk)

Denne uken vil jeg gjerne anbefale dere en Saint Emilion Grand Cru, produsert på  den tradisjonelle metoden, laget av en produsent på  170 år (eller egentlig et eldre ektepar på 85 hver…):

Château Panet 2011
AOC Saint Emilion Grand Cru / Biodynamisk (ikke sertifisert)

Flott, relativt intens duft av plommer, solbær, stjerneanis, krydder og eik. Fyldig, rund og bløt i munnen. Saftig skogspreg og fatkrydder i midtfasen, god ettersmak.

Druer:                  60 % Merlot, 35 % Cabernet Sauvignon og 5 % Cabernet Franc.
Anbefales til:     De fleste kjøttretter og tørre oster.
Innhold:              Sukker: 1,8 g./l. – Syre 5,5 g./l. – Alk.vol: 13 %
Varenr.:               14330 (BASIS K2)
Pris:                       219,90

Terningkast 5 (88 poeng) VG 07. 11.08 (2005-årgang)
VG 30. mars 2012 Terningkast 5
T.A. 11 oktober 2013: En ueiket St.Emilion som jeg har smakt en rekke årganger av.
Dette er en av de beste i så måte! Terningkast 6
Dagbladet 30. april 2013: Terningkast 5

Château Panet, et underverk av tradisjoner!

Château Panet er en av de siste Saint Emilion Grand Cru-viner produsert etter tradisjonen. Vinbransjen (som alle andre bransjer) er dessverre påvirket av trender etablert av enkelte «guruer» med stor innflytelse og kontaktnettverk. Jeg synes at det er godt å ta vare på våre gode tradisjoner og produsere vin etter gamle oppskrifter. Vinen er produsert etter biodynamisk-inspirerte metoder (gress mellom rankene for å tvinge vinrøttene til å grave seg lenger ned i bakken på jakt etter de nødvendige mineraler, minimalt bruk av kjemikaler). Området er på bare 8 hektar, og strekker seg over Saint-Emilion-platået, mellom Pomerol og noen av de mest kjente château i Saint-Emilion. Vinstokkene er i snitt 25 år gamle. Druene blir plukket fullmodne (ikke overmodne) for å hente mest mulig av frukten, og ingen fat blir tatt i bruk. Hensikten med dette er å ta vare på frukten, og få jordsmonn.

Valentines

Comments are closed.