Vin Tips

Ukens vintips: Sancerre fra Alphonse Mellot – 19 generasjoner har utnyttet et eksepsjonelt jordsmonn

vin

Kjære Vinvenn,

I forrige uke var jeg på en vinmesse i London, og i undergrunnsbanen var det mye reklame som utfordret engelskmenn til å ta ferie i Loire-dalen! Dette er en av de nydeligste regionene i Frankrike og kanskje en av de minste kjente. Mange av oss har ikke planlagt ferien enda, og jeg kan absolutt sterk anbefale Loire-dalen, en region som har alt å tilby (lang historie og gode tradisjoner, nydelig landskap, utsøkt mat og selvsagt fantastisk vin) (http://www.loire.visite.org/ ). Det er særlig et distrikt i Loire-dalen jeg vil anbefale til alle vinelskere, og det er Sancerre!

Sancerre er først og fremst en ensom, men stolt ås, som troner midt i et rolig, nesten magisk landskap med mykt lys fra elven Loire.

Byen Sancerre ble bygget i retning sydvest, og gamlebyen ligger 312 meter over havet, noe som gjør at den har en fantastisk panorama.

Familien Mellot begynte å produsere vin i disse magiske omgivelsene i år 1513. De var allerede den gangen en velrenommert «vinmaker-familie».
I 1698 valgte Solkongen (Ludvig den 14.) César Mellot som personlig vinrådgiver. I dag produserer Alphonse Mellot (far, bedre kjent i bransjen som «senior», 18. generasjon) og Alphonse Mellot (sønn, også bedre kjent i bransjen som «junior» 19. generasjon) vin med de samme tradisjonene og i samme ånd.

Det som karakteriserer den hvite Sancerre-vinen er at den er produsert utelukkende på Sauvignon blanc-drue, en av mine personlige favoritter. Men det viktigste er jordsmonnet, «Le Terroir».

OnfrayEn av de fremste filosofene i vår tid, Michel Onfray skrev følgende setning, som passer veldig godt til anledningen:

«Før vi  hadde noen form for eksistens eller liv, det være seg krypende, sjanglende eller gående, var stein til stede på jorden. Filosofene refererte til stein som den reneste tilstedeværelsen på jorden. Blind og helt blottet for samvittighet, basal i sin vitalitet og energi. Stein er en uløselig del av formen,  innholdet  og «syntaksen»,  som  stilen er basert på, eller med andre ord kjent som «Terroir»  Michel Onfray – «Les formes du temps’ – The shape of life».

Familien Mellot er veldig takknemlig for de “terroirs” de har arvet, generasjon etter generasjon. Domaine de la Moussière ligger midt i et område der jordsmonnet er preget av det man kaller: «kimmeridgian/kalkstein». Dette jordsmonnet inneholder tre svært viktige ingredienser; leire, flint (silex på fransk, som man finner på mange vin-etiketter fra området) og lagdelt kritt. Det er den siste delen, lagdelt kritt, som må snus om regelmessig og på en forsiktig måte slik at mikro-organismen i kontakt med luft kan utvikle seg langt ned i bakken og gi viktig næring til vinstokkene.   Dette var litt teknisk, men svært viktig for å forstå hvorfor jordsmonnet i Sancerre er så eksepsjonelt, og hvorfor Sauvignon blanc druen passer utmerket i dette området.

Vi importerer to viner fra denne produsenten, og dette er viner som passer perfekt til den norske sommeren, ikke bare smaksmessig, men også karaktermessig!

Produsenten sier selv om «La Moussiére»: Vinen er livlig som et muntert og skøyeraktig blikk, og søt som et kyss. Fargen er gullaktig, med grønne reflekser, nesten som solstråler som danser over en norsk sjø en sen sommerkveld. Lukker du øynene klarer du kanskje å høre sangen og gleden fra de som har plukket druene og laget den! Glede er smittsom, og vi vil gjerne dele det med deg! En opplevelse for ekte livsnytere!

Vinen er en ren sjarmør. Den dufter hvite blomster, og man føler at trærne bøyer seg ned på vårt nivå for å gi oss sine beste modne frukter. Den er tiltrekkende, med en god balanse og er et godt eksempel på hva en flott drueklase fra Sancerre har å tilby oss. Vi finner flotte toner av mineraler, crispy frukter og litt sitrus.

Anbefales til: Passer veldig godt til rå fisk (sushi, sashimi, maki, tartar …), blåskjell, ferske reker, omelett med ferske kantareller, norsk kokt hummer, ørret i smør-saus (”Truite Meunière”), kokt skinke i lys saus, innmat (”Tripes à la mode de Caen”), fersk geitost (Chavignol) og desserter i butterdeig.

La Moussiére Sancerre 2011
Drue: 100% Sauvignon Blanc.
Pris: 209,90 (Basisutvalget til vinmonopolet) # 4327501

Cuvée Edmond 2005
Drue: 100% Sauvignon Blanc
Pris: 399,90, (Bestillingsutvalget til vinmonopolet), # 4327601

Domaine de la Moussière/Alphonse Mellot
kan besøkes i sommer og les gjerne deres nydelige hjemmeside www.mellot.com for å få enda mer lyst til å prøve det gode, enkle liv!

Jeg ønsker deg en god helg.

Valentines

Comments are closed.