Vin Tips

Ukens vintips: Vin til Sankthans-feiringen og haner i Toscana og Sienna!

sankthans

Kjære Vinvenn,

24.  juni er det Sankthans, og dette feires  alltid kvelden før, den 23.06. Akkurat som andre høytidsdager som jul-, påske- og pinseaften.  Sankthansfeiringen er knyttet til gamle, førkristne midtsommer-tradisjoner, og har blitt markert på ulikt vis over hele Nord-Europa, oftere som en folkelig midtsommer-fest enn en kristen høytid.

Mange utlendinger og turister blir forvirret av lyset om sommeren i Norge. Historien som følger nedednfor  kunne nok  aldri ha skjedd i Nord-Norge, i hvert fall ikke  om sommeren, der natten aldri kommer, og dagene aldri tar slutt.

Chianti-regionen i Toscana har lenge vært et anerkjent vindistrikt.  I 1716 bestemte Hertugen av Toscana seg for å regulere de geografiske grensene til vindistriktet, for å unngå all form for forfalsking av Chianti-viner, og for å sikre et kvalitetsmerke. Dette er sannsynligvis verdens første AOC («kontrollert opphavsbetegnelse») i vinbransjen.  Men, historisk sett var beskyttelsen av osten Roquefort, etter et vedtak i det franske parlamentet på 1500-tallet, begynnelsen på appellasjonssystemet.
Forfalskninger var allikevel et utbredt fenomen frem til 1924.  Det året samlet en gruppe vinprodusenter seg og la frem sterke betingelser og krav for å sertifisere opphav av all vin fra Chianti. Symbolet som finnes på alle flasker er en sort hane.

Opprinnelsen til den sorte hanen på flasken kommer fra en lang kamp mellom to toskanske byer, Firenze og Sienna!  Etter mange år med krig bestemte fornuftige menn seg for å løse kampen mellom begge byene på en fredelig og meget original måte. To riddere skulle forlate hver sin respektive by, og den nye og varige grensen skulle være på møtepunktet. Startsignalet skulle være den første hanen som galer. Beboerne fra Sienna valgte en stor hvit hane med den største galing, mens de fra Firenze valgte en mager sort hane, som ikke fikk mat dagen før kampen.
Den utsultede sorte hanen våknet lenge før daggry for å skrike ut sin sult. Ridderen fra Firenze satt seg på hesten sin veldig tidlig og begynte å ri mot Sienna, mens rivalen hans fra Sienna ble vekket på en litt mer normal måte  av sin uthvilte hane ved soloppgang. Begge ridderne traff hverandre i Fonterutoli, ca. 12 kilometer fra Sienna, noe som førte til at det meste av Chianti-distriktet ligger under byen Firenze…

Historien sier dessverre ingenting om skjebnen til den sorte hanen…

Til denne kvelden anbefaler vi  3 gode viner  (alle i basisutvalget), som kan drikkes rundt bålet, men ikke nødvendigvis en chianti, siden den egner seg bedre på et bord!


Chablis Saint Jean 2010 / 2011
fra Louis Max.

Hvit-grønn farge med veldig flott og livlig glans. Vin med lovende og harmonisk duft av mineraler, blomster og sjø. Fyldig, men også frisk chablis. Velbalansert, elegant, og rund. Ueiket.

Drue: Chardonnay 100%.

Anbefales til: Aperitiff, skalldyr, fisk, gåselever, snegler, og lyst kjøtt. Nydelig som «kosevin» ved bålet!
Drikkes også gjerne til chèvre og gruyère.

Varenr.: 14193 (BASISUTVALGETPris: 150,- (en av de aller rimeligste chablis i basisutvalget til polet – et veldig godt kjøp!)


Domaine Montrose Rosé 2011
En lett og naturlig rosa-farge (vill-laksfarge eller løkskall ”pelures d’oignon” på fransk). Nese av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær (jordbær, bjørnebær). Dette er en frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin med en lang og behagelig ettersmak.
Druer: 65% Grenache, 25% Cabernet-Sauvignon, 10 % Syrah.
Anbefales til: Forretter, kalde retter, lyst kjøtt og salater. Perfekt som aperitiff foran bålet!
Varenr.: 48204 (BASISUTVALGETPris: 106,90 Finnes også i :

Magnum
 (1,5 liter) til 239,90,-  Varenr. 4820405 (BU

Jereboam (3 liter) til 599,90 – varenr. 4820407 (BU)

BIB 3 liter 2011 til  385,- Varenr.: 9772506 (BU)


Begali Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2010
Dyp rød farge. Sødmefull, krydret og kompleks fruktighet preget av solbær, kirsebær, plommer, moreller og urter. Streif av godt integrert fat, tobakk og lær. Fin bitterhet i ettersmaken.
Druer: 65% Corvina, 30% Rondinella, 5% andre lokale druer.
Anbefales til: Kjøttretter, pasta, nøtter og hvit sjokolade. Fantastisk med litt mat rundt bålet!
Varenr.: 59501 (BASISUTVALGET) Pris: 145,-

Humor

Valentines

2 Kommentarer