Vin Tips

Ukens vintips: sukker i vin og riktig god høstferie!

vintips

Kjære Vinvenn,

Du har sikkert lest om undersøkelser som viser at rødvin i små mengder kan bidra til å begrense faren for hjerte- og karsykdommer. Og andre mindre interessante undersøkelser, som motstrider dem!
Det er samtidig viktig å huske at en del røde viner inneholder store mengder antioksidanter som kan bidra blant annet til å styrke cellene i kroppen vår. Det er ikke bare rødvin som har helsebringende effekter (i små mengder), men også musserende vin!

Når dette er sagt, så er det flere ting det kan være greit å tenke på når det kommer til vin i hverdagen. Vin drikkes for å nytes, og sammen med nytelsen kommer også et par ting som er mindre positive og ikke fullt så helsefremmende. Hvis vi ser bort fra alkoholen i seg selv, som kan gi skader på skjelett og indre organer ved for høyt inntak, er sukkerinnholdet eller karbohydratnivået i vinen noe vi bør tenke på. Å drikke flere glass vin bidrar med mange tomme kalorier, og dersom det skal nytes hver dag, er det en fordel at den inneholder så lite sukker som mulig.

Det er greit å vite at ett gram alkohol gir omtrent dobbelt så mye energi som ett gram sukker. De fleste rødviner og hvitviner har  flere  kalorier fra alkohol enn fra karbohydrater.

Karbohydrater er en fellesbetegnelse på ulike sukkerarter. Noen av dem er små og enkle molekyler, mens andre er satt sammen som lange kjeder. Glukose (druesukker) og fruktose (fruktsukker) er eksempler på de minste sukkerartene.

Sukrose (rørsukker) er litt større, mens stivelse er et eksempel på langkjedet sukkermolekyl. Stivelse smaker også minst søtt. Karbohydratene som finnes i vin er glukose og fruktose.

Kroppen tar opp alle karbohydrater i form av glukose. Det betyr at den først må bryte ned både sukrose og stivelse. Spesielt er stivelse krevende for kroppen å bryte ned, og prosessen  tar lenger tid enn for sukrose.

Derfor er det spesielt viktig for deg som er opptatt av helse at du finner ut hvor mye sukker hver enkelte vin inneholder. I Norge finner du informasjon om sukkerinnholdet i dine favoritt viner med å klikke deg inn på www.vinmonopolet.no   – men vær Obs! Informasjonen er lagt inn av vinimportørene selv og det er ikke alle som sjekker eller tar disse verdiene seriøst nok, dessverre…Les også historien om vår diabetiske venn  i Bergen, som ble frisk av vin ! klikk her

Denne uken vil jeg gjerne anbefale noen velsmakende viner med lavt sukkerinnhold:

La Jara Zeroassoluto Spumante
(musserende) til kr. 129,90 (BU)       Sukker: 0,5 g/l            #9489901

Drappier Brut Nature
(champagne) til kr. 285,- (BU)          sukker: 1,8 g/l.           #4125601

Château Le Grand Housteau 2012
(hvit)  til kr. 116,90 (BU)      Sukker :  <2 g/l.                         #9773401

Château Le Grand Housteau 2012
(rød) til kr. 119,90       (Basis – K2)        Sukker: 0,9 g/l.                #1492101

Château PanetAOC Saint Emilion Grand Cru 2011
til kr. 215,-          (Basis – K2)        Sukker: 1,8 g/l                  #1433001

Valentines

Comments are closed.