Vin Tips

Ukens vintips: UFO i Châteauneuf-du-Pape og deilige viner til grillsesongen

Kjære Vinvenn,

Vi er endelig inne i en av de beste, av de (4) beste norske årstidene. Mange av oss skal slite ut liggestoler, utemøbler, og uteplasser, og til og med spise ute, med grilling, i godt selskap og selvsagt med gode viner.
Etter en lang dag i solen, og med en god vin i glasset, kan man løfte hodet, og kikke opp mot himmelen. Man ser stjerner som lyser i mørket, og en del av oss begynner til og med å filosofere…

sommer mat vin

Hvis for eksempel en parkeringsvakt sitter på terrassen sin etter en ekstra lang kveld ute, og plutselig ser en UFO som lander i hagen, bør denne personen egentlig bli glad for at han/hun ikke befinner seg i Châteauneuf du Pape i Frankrike. Det kan høres en smule rart ut, men jeg skal nå forklare hvorfor.

ufoI 50-årene og særlig i 1954, ble det observert svært mange UFO’er rundt om i verden, og Frankrike hadde ikke færre tilfeller enn resten av verden. Høsten 1954 ble det rapportert 124 tilfeller i fylket Vaucluse, der landsbyen Châteauneuf du Pape ligger. Byen er først og fremst kjent for sine deilige Rhône-viner, gamle bygninger, lang historie og nydelige landskap, og ikke for sin utenomjordiske aktivitet. Men i oktober 1954, vedtok ordføreren i Châteauneuf du Pape, Lucien Jeune, en nokså annerledes kommunal lov som utrolig nok ble godkjent og offentliggjort av fylkesmannen.

Det sto følgende:

  1. Det er forbudt for alle typer UFO’er, uansett nasjonalitet (utrolig!) å fly, lande eller ta av i hele kommunen.
  2. Alle UFO’er som lander i kommunen kommer til å bli bøtelagt (det ble ikke presisert i hvilken valuta), og umiddelbart flyttet til det stedet der man henter bilen sin når den er blitt fjernet av trafikketaten.
  3. Kommunale vakter og lokale trafikkbetjenter («Garde-champêtres» på gammel fransk) kommer til å gjennomføre dette.

Denne kommunale loven gjelder fremdeles i år 2012. En ting som er viktig å ha i bakhodet er at i 1950-årene var ikke vinene fra Châteauneuf-du-Pape like kjent som det de er i dag. Denne merkelige loven ble rapport i mange aviser rundt om i verden, og hjalp nok  til å markedsføre disse (stort sett) nydelige viner.

Skal du grille, eller rett og slett sitte og nyte en god vin etter maten i helgen, er det viktig å velge riktig drikke for å unngå hallusinasjoner, uønskede Ufo-syn eller møte med ubehagelige romvesener (gode viner gjør alltid omgivelsene og livet finere, ikke omvendt, og det garanterer jeg personlig for)!


Denne uken vil jeg gjerne anbefale, til aperitiff ute i hagen eller på terrassen:

Marquise de Provence Rosé Pamplemousse    (kommer  29.05.12) 

Dette er en blanding av hvitvin og naturlig grapefrukt ekstrakt, fra en godt bevart hemmelig oppskrift i Provence (like bortenfor Vacluse). Veldig rund, med bra balanse mellom sødme og frisk syre. Grapefruktsmaken kommer veldig godt frem, sammen med andre deilige kryddertoner.

Druer: Ugni blanc, Carignan 65%, fruktaromaer 35%.

Passer til: Aperitiff med isbiter, dessert og som en deilig forfriskning på terrassen om sommeren (også med isbiter).

Varenr.: 97732 (BU) Pris: 85,-
Finnes også i Bag in Box (BIB 3 L) :

Varenr.: 9774306 (BU) Pris: 289,90


Chateau Acqueria Tavel rosé 2011 – til sjømat i aluminiumfolie, på grillen i 5/6 minutter!

Beskrivelse: Dyp, intens og elegant roséfarge. Nesen er svært behagelig og kompleks med antydning av modne røde bær, særlig jordbær, bringebær og kirsebær. I munn har vi friske toner av krydder (anis) og mentol. Vinen er fyldig, men samtidig velbalansert og har en lang ettersmak. En veldig flott og vellykket rosé fra Rhône-dalen.

Druer: Grenache 45%, Clairette 20%, Cinsault 15%, Mourvèdre 8%, Syrah 7%, Bourboulenc 5%.

Passer til: Grillmat bl.a. kylling, svin og oksekjøtt. Bouillabaisse fra Provence, spansk Paella, asiatisk mat og smeltet geitost.

Varenr.: 97737 (BU) Pris: 159,01 Horeca: 121,31

Finnes også i Magnum (1,5 L) :

Varenr.: 9774405 (BU) Pris: 360,-

NB. Kommer i en eksklusiv gavepakning (trekasse)!

VinIvest skriver bl.a. dette i sin siste vinmail (9.05.12)

Chateau Acqueria 2011, Rose, Tavel, Frankrike # 97737 , kr. 160
Egentlig en gammel traver på polet og i Frankrike og en personlig favoritt, endelig tilbake på  bestillingslisten. Hvorfor er dette spesielt godt? Rose er lettere enn rødvin og som oftest tørrere og litt mer ”tannisk” enn hvitvin, derfor er de svært gode i varmt vær og glimrende til sommermat. Dette er en meget god Tavel som lager litt kraftigere rose viner (litt mer kraft og mørkere), helt tørr og strukturert.
Hvis du er glad i rødvin, vil dette være et sommerlig alternativ. Tåler kjøligere høst kvelder.

B!  24.05.2012


Château Bois-Martin 2009

AOC Pessac-Léognan – (eiet av Château le Sartre)

Rubinrød farge. Intens og konsentrert nese, med aromaer av bær og moden frukt, underskog, lær og velintegrert fat. Vinen er strukturert (”full bodied”), raffinert, rund, fruktig, krydret og etterlater en velvære i munnen. Ettersmaken er lang og elegant.

Druer: 70% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot.

Passer til: Sommerens grillmat, som svin (spareribs), entrecote,  lammekoteletter og tørre vellagrede oster.

Varenr.: 10666 (Basis) Pris: 209,90


Vi ønsker våre lesere en riktig fin og varm pinse, med gode vin og matopplevelser!

Valentines

4 Kommentarer