Vin Tips

Ukens vintips: Valentinsdag og litt om «Vin & erotikk»

vin tips

Kjære Vinvenn,

Informasjon om dufter som er fanget av nesen vår går direkte til den høyre halvdelen av hjernen vår. Altså den som har  med bl.a.  glede, følelser og emosjoner å gjøre, og som flyttes i kroppen vår via «dopamin», en nevrotransmitter som administrerer våre ønsker og følelser på samme måte som våre seksuelle ønsker. En kjent fransk neurobiologist, Jean Didier Vincent sa følgende: «Hvis man har blitt veldig glad i, eller nesten avhengig av, en spesiell type vin, for eksempel en dessertvin, blir vår hjerne programmert til å automatisk  produsere gledesfølelse hver gang vi lukter eller smaker på den. Hvis vår hjerne stadig stimuleres av gode dufter, eldes den mye saktere og på en bedre måte» kanskje er den med andre ord kilden til den evige ungdom, eller i hvert fall til en lykkelig alderdom.
Vin har alltid vært brukt som et analgetikum (mot smerte), en anxiolytika (mot stress) eller et afrodisiakum, og den har bl.a. euforiske, trøstende eller disinhibiting effekter på mennesker. Kanskje er det derfor vin alltid har blitt assosiert med kjærlighet, gjennom alle epoker i verdens historie!

Og det er ingen tilfeldighet: den bør drikkes  i små mengder, vin gjør cellemembran mer flytende, og gjør det lettere å frigjøre og utveksle kjemiske beskjeder. (Fra boken «Les Aphrodisiaques»/Afrodisiakum – Forlag Artulen skrevet av leger Tran Ky et F. Drouard)
Begge legene hevder at « endorfiner som stammer fra enkelte nervøse celler har en dobbel effekt på vår kropp: vår årvåkenhet blir mindre og våre sensoriske persepsjoner blir mye større. Det fører til at individet blir ekstra følsom  på t.o.m.  den minste oppmerksomheten eller hendelser.

Rødvin skal være en stor afrodisiakum til kvinner i alle aldre som nyter den med måte. Italienske forskere hevder at kjemiske stoffer i rødvin øker blodsirkulasjonen på kvinnelige erogene soner!

Men den vinen  som  virkelig er magisk er den som inneholder bobler: nemlig  Champagne!
Champagne er gledens vin DeLuxe, og den har som medhjelpere beta-karboline molekyler som er produsert i vår hjerne. Disse molekylene demper alle hemninger. Alle ønsker blir  satt fri, uten sperringer, og kan realiseres. Ludvig den 14. (Solkongen – Le Roi-Soleil) hadde skjønt det, og serverte kun champagne til alle damene på slottet i Versailles!  Han ville se øynene deres skinne.  Han har til og med forsøkt å gjøre en krysning mellom champagne, chardonnay-drue og valmueplanter fra Østen. Men, uten å lykkes, og takk for det!

Til slutt ønsker jeg å ta et avsnitt fra kapittelet «Følelser i vin – om å bli dypt forelsket i vin» fra boken min «Drømmer du nok?»  som kan bestilles HER med en personlig hilsen.

Macduff: Kom du så sent i seng i natt, min venn, siden det tok så lang tid å stå opp?

Portneren: Ja, herre. Vi satt og drakk og tura utover natta. Og drekking fører særlig med seg tre ting.

MacDuff: Hva er det for tre ting?

Portneren: Blomstrete snytesaft, snorking og piss. Lidderligheten vekker løsta, og slår evnen i svime. Lidderligheten både fremmer og hemmer. Derfor kan en si anbelangendes fylla og lidderligheten at der oppfører fylla seg om den verste vriompeis av en kranglefant. Den vekker og slokker, hisser opp og hisser ned, erter og slår ned i støvla. Kort sagt, slår i den en løgn, lurer den i søvn, og stikker av.”
Macbeth av William Shakespeare (Aschehoug 1958)

Alt er vel egentlig sagt om relasjonen mellom vin og erotikk!

God valentinsdag!

# 15264 Champagne J.  Dumangin  Rose brut  Premier Cru,   Kr. 269,90  (BASIS)
# 30532 Champagne Drappier Carte Blanche,  Kr. 245,- (BASIS)
# 57190 Champagne Drappier Quattuor,  Kr. 359,90  (BASIS)
# 58028 Casabianca Prosesso Rosato  Frizzante, Kr. 106,90 (Bestilling)
# 14003 Casabianca Prosecco di Valdobbiadene Brut DOCG, Kr. 119,90 (BASIS)

Valentines

Comments are closed.