Vin Tips

Ukens vintips: Vin, humor og en «tørr Sauternes»!

Vin tips
Kjære Vinvenn,

Latter og humor er en veldig viktig del av livet, og det samme gjelder for vin («vin, det er livet» fra Horatius 47 f.kr.).
Vinbransjen skal selvsagt være en meget seriøs bransje, både åndelig, menneskelig og teknisk, men når vinen skal nytes skal humor (og litt selvironi) gjerne være tilstede.
Den franske dikteren Paul Claudel (1868­–1955) skrev i sin tid, og i sin egenartede stil, disse udødelige ord om vin:
”Vinen har en tredelt misjon; den er et medium til en tredelt nattverd.
Først og fremst en nattverd med vår ”Gaia”, vår Moder jord, fra hvilken den får kropp og sjel. Dernest nattverd med oss selv. Det er vinen som sakte varmer opp, utvider og får elementer i vår personlighet til å blomstre; det er den som åpner oss mot framtiden og dens mest fremragende perspektiver. Vinen er smakens professor, sjelefrigjøring og intelligensens ildmaker.
Så, til sist, vinen er symbolet for den sosiale nattverd; bordet mellom alle gjestene blir på samme nivå, og glasset som går rundt, får oss til å føle sympati, forståelse og tålmodighet overfor vår neste”.

Når vinen er skjenket i glasset, glemmer alle (ofte) de altfor seriøse temaene som Gud, religion, politikk, m.m., og det er da humoren kommer frem. Jeg har to eksempler på dette for å understreke:

Under en vinmesse i Montpellier (Vinisud) ble jeg invitert sammen med en av Bordeaux’ fremste vinmakere til en gallamiddag hos en vinprodusent i området. Slottet hadde nettopp blitt kjøpt opp av en matvaregigant på verdensbasis (stor på melkeprodukter, særlig på yoghurt, dette er viktig for resten av historien) og renovert for titalls millioner kroner. Vi fikk det store privilegium (kanskje?) å sitte sammen med bestyrerne av eiendommen. Disse tre herrene var ferske i vinbransjen, men hadde tydeligvis jobbet lenge i konsernet. De skrøt under hele middagen, av hvor eksepsjonelt gode vinene fra eiendommen var. Men, vinene var egentlig uinteressante, tunge, overeiket og manglet både friskhet, frukt og lengde. Da min vinmakervenn ble presset til å gi sin ærlige mening om vinen, sa han følgende: «Vil dere virkelig at jeg skal si hva jeg mener om deres viner?»
De andre smilte, og ventet i spenning på de kommende komplimenter fra vineksperten fra Bordeaux. Til slutt sa han: «Jeg tror det er best for oss alle at dere fortsetter å produsere yoghurt, ikke vin…»

En annen historie handler om to åndelige ledere som kjører hver sin bil, og krasjer i krysset. Presten og Rabinen kommer fysisk uskadd fra ulykken, mens bilene var helt ødelagte. Rabinen gikk til bilen sin, grep en vinflaske og sa: «denne vinen fra Israel er ikke ødelagt, og vi kom begge to uskadd fra ulykken. Dette tolker jeg som et tegn fra Gud, som ønsker at vi skal dele denne flasken i hans navn!»
Rabinen åpner flasken og gir den til presten som slurker i seg en halv flaske.
Om det var stress, varmen, tørsten eller gleden sier historien ingenting om. Presten gir flasken tilbake til Rabinen som setter korken på og gir tilbake flasken til presten.
– «Og du da, skal du ikke drikke av denne vinen?»
Rabinen svare rask:
– «nei, jeg skal vente på politiet…»

Rolf Wesenlund gikk dessverre bort sist helg.  Jeg var så heldig å treffe han i 1998 under fotball-VM i Bordeaux (Norge – Skottland: 0-0) under et opptak hos en vinprodusent. Jeg vil hedre hans store humor, personlighet og talent, på min beskjedne måte med en kort video: «Polet er stengt!»  klikk her for se videoen.

Denne uken anbefaler jeg en nydelig hvit Bordeaux-vin, fra Château  Guiraud, prøv den til kylling, kantareller i lys saus, fisk, skalldyr eller ost!

Le G de Guiraud 2011 (fra Château Guiraud)
AOC Bordeaux Blanc sec (produsert i Sauternes)
Vinen har en flott, lys og livlig farge. Den utvikler dufter av sitrus- og eksotiske frukter, med et tydelig preg av hvite blomster. Veldig frisk og aromatisk i munnen, med en veldig behagelig fylde med preg av smør, mentol og avsluttes med sitrus og lime. Lang og behagelig ettersmak. Biodynamisk dyrket.

Druer: Sauvignon blanc 80%, Sémillon blanc 20%.
Sukker: 1,7 g/l. 9 måneder på brukt Sauternes-eikefat.
Anbefales også til det asiatiske kjøkken (og særlig japansk mat)
Varenr.: 97739 (BU) Pris: 186,-
Apéritif-vurdering: En lovende hvitvin for de neste 10 årene.
Meget godt kjøp. (87 poeng) . (2010) (28.06.12)

Aromatisk duft av stikkelsbær, urter og solbærbusk. Frisk syre og bitende fruktighet med flott konsentrasjon.
En vin som trenger mer tid i kjelleren. Drikk fra 2016 til 2025.

Passer til kraftige skalldyrretter og hvit fisk.
Dagens Næringsliv, 88 poeng, 29.08.2012

Ønsker deg masse vinøs glede fremover.

Valentines

Comments are closed.