Vin Tips

Ukens vintips: Vin, krig og tre deilige nye hvitviner

vintips

Kjære Vinvenn,

På fredag er det 70-år siden de allierte satt i gang sin operasjon i Normandie, og jeg vil gjerne hedre disse heltene med mitt dagens vintips.

Så å si samtlige kriger har opp igjennom historien medført et såkalt krigsbytte – for vinnerne. Krigsvinnerne har gjennom hele verdenshistorien plyndret de beseirede land for deres skatter, og  ikke minst de gode drikkevarene. For eksempel ranet prøysserne (og deres allierte) Frankrike for 600 000 flasker champagne i perioden 1814 og 1815.

De fleste kulturskatter som stjeles på denne måten, som for eksempel malerier og skulpturer,  blir tatt godt vare på og ikke ødelagt, eller blir borte (de blir stort sett bare kikket på og beundret). Vinskattene derimot går til grunne; de blir drukket opp,  i verste fall uten å bli satt pris på.  Denne tanken sliter mange vinelskere med. Hvor mange flotte, noble, ja nesten adelige flasker ble ikke urettmessig konsumert av ”uverdige” mennesker?
Nazistene stjal mengder av edle viner under den andre verdenskrig. Massemorderne Goering og Goebbels, for eksempel, var pasjonerte vinkjennere som (dessverre) yndet å sette til livs superbe viner som Carbonnieux 1928, Chambertin 1913, Richebourg 1929, Latour 1928, Yquem 1913 og Bollinger 1911. Jeg spør meg selv;  hvordan man kan bli så sivilisert og dannet med vin, og så bestialsk ellers?

Det er et lite unntak om disse «forsvunnet for alltid-vinskattene»: 4. mai 1945 gikk en fransk divisjon inn i «Hitlers’ ørnerede» og fant mengder av flasker som ble stjålet under krigen trykk her

I løpet av sommeren  1940 ble to vinimportører fra Bremen i Tyskland utnevnt av den tyske regjering til agenter for import av vin fra Frankrike, eller på tysk «Beauftragter für den Weinimport aus Frankreich»,  noe som franskmennene døpte om til «Weinführer». Adolph Segnitz (A. Segnitz & Co.) ble ansvarlig i  Burgund, Otto Klaebisch (Matteüsmüller) i Champagne, og Heinz Bömers (Reidemeister & Ulrichs) ble plassert i Bordeaux.

Franskmennene fikk bare lov til å drikke 2 liter vin pr hode pr uke, og litt senere kun for  menn. De vurderte  en stund å få det ned til 1 liter pr uke, men tyskerne satt seg imot. De ble redde for  at en så upopulær avgjørelse kunne få  alvorlige konsekvenser blant befolkningen.

Ca. 312 millioner flasker ble ekspedert fra Frankrike til Tyskland fra 1940 til 1945.
Bömers i Bordeaux gjorde mer godt enn vondt,  og plyndret ikke kjellerne til de beste slottene som han ble beordret av Goering.
Bömers og hans avdøde far hatet Goering (Goering ble valgt i Bremen) og han hadde vært praktikant hos mange av slottseierne eller négociants (Vinhandlere) i Bordeaux, og hadde et stort kjennskap til det vinøse miljøet og mange venner. Hans far eide Château Smith Haut-Lafitte frem til 1919. Han kjøpte vin kun fra  slott som tappet selv, betalte mer enn forventet og hjalp til og med  en del slott å bli kvitt mindre bra årganger.

Ja, jeg kan selv bekrefte at franskmenn kan tåle en god del, men ikke mangel på vin.  En franskmann som ikke får nok vin, blir til en sulten løve som har sovet for lite…

Denne uken ønsker jeg å anbefale 3 nye, franske viner som ble eksportert på en rettferdig og lovlig måte:

2 Chardonnay-viner laget i Languedoc av en Chablis-produsent, dvs.  du får chablis-preget til  Languedoc-pris!

Louis Max
Les Terres Froides Chardonnay 2013

Produsert av vinmakere fra Burgund som en “Petit Chablis”
Blek, gyllen farge med grønne hint. Friske aromaer av sitrus, eple og mineraler. Frisk og fruktig, livlig og krisp.

Drue: 100 % Chardonnay.
Anbefales til: Sjømat, østers, sushi eller som aperitiff.
Innhold: Sukker: 1 g./l. – Syre: 7,05 g./l. – Alk.vol: 13 %
Varenr.: 14661 (BU)  Pris: 119,90

Vinmaker Douby Perrin

Louis Max Haute Vallée Chardonnay 2013

Produsert av vinmakere fra Burgund som en “Petit Chablis”
Intens og gylden farge. Aromaer fra hvite blomster, pære og sitrus. Rik og fyldig på smaken. Harmonisk ettersmak.

Drue: 100 % Chardonnay.
Anbefales til: Fisk og skalldyr, chevre (fransk geitost) eller som aperitiff.
Innhold: Sukker: < 1 g/l – Syre: 5,11 g./l – Alk.vol: 13 %
Varenr.: 14658 (BU) Pris: 119,90

1 deilig Pouilly-Fuissé fra Burgund der, raffinement,  mineralitet, flintstein og friskhet dominerer!

Dom. Roger Luquet Au Bourg Pouilly-Fuissé 2012

Lys gul farge. Dufter av sitrus. Lang og rund, noter av pære, fersken, grapefrukt og litt mandel.

Drue: 100 % Chardonnay.
Anbefales til: Fisk og skalldyr, lyst kjøtt og kylling.
Innhold: Sukker: 1,4 g/l – Syre: 3,9 g./l – Alk.vol: 13,5 %
Varenr.: 1465601 (BU) Pris: 199,90

Planlegger du et arrangement, en middag eller en fest og trenger  vinanbefalinger, så nøl aldri med å ta kontakt med meg (helst på mail)!

Planlegger du å reise til Frankrike i sommer og ønsker å besøke en hyggelig produsent, nøl heller aldri med å ta kontakt med meg (også på mail).

NYHET!!Jeg ønsker også å anbefale en ny,  veldig flott «VIN-App», laget av  nordmannen Magne Lystrup med navnet «VINUMA»last den ned på telefonen din, og få mange godt vintips. KLIKK HERfor mer info.

Valentines

Comments are closed.