Vin Tips

Ukens vintips: vin til vilt

vintips

Kjære vinvenn,

Jeg leste for et par år siden, en deprimerende artikkel i Aftonbladet om Bjørn Lindén, en pensjonert svensk lege, som mener at høst- og vintermørket er like farlig som røyking. «Vi forkorter våre liv med opptil 10 år hvis vi ikke får nok sol» sier han. Det er ifølge avisen ingen tilfeldighet at influensasesongen er på vinteren, fordi mindre sol og D-vitaminer svekker immunforsvaret og gjør oss mer mottakelige for virus.

Løsningen er, nok en gang, rett foran oss. Du kan forsterke ditt immunforsvar med å drikke oftere og bedre vin! «Vin, det er nemlig solens lys innesperret i vann» ifølge Galileo (1564-1642) og min lille favoritt fra Horatius: «Vin, det er livet!« (65-8 f.Kr).

Og hva passer bedre til «innesperret sol- lys i vann» enn høstens delikatesser, som for eksem-pel lam og vilt?

Vinmonopolet har Rhône-dalen som tema i september og vi er glade for å kunne tilby to nye basis-viner som  passer utmerket til høstmat!
Begge vinene  fikk veldig gode omtaler i norsk-presse. Les her hva pressen skriver!

10666

basis

Vacqueyras Seigneur de Fontimples 2010 Kategori 2

149,90

98932

basis

Côte Rôtie Domaine de Pierre Blanche 2010 Kategori 5   299,-

Ulike typer av viltkjøtt passer til ulik vin, men uansett bør vin til vilt være kraftig og smaksrik, med en intens bouquet og tett farge. Den kraftige smaken og den mørke fargen, er jo nettopp det som kjennetegner vilt.
Som en tommelfinger-regel kan vi si at skogsfugl er i den mildeste enden av smaksskalaen, elg kan vi plassere midt på, mens reinsdyr, rype og hare befinner seg i den andre enden av skalaen. Dessuten er det viktig å ta hensyn til smaken på garnityret og særlig sausen. Jo mer sødme i kjøtt og tilbehør, desto bedre passer en vellagret vin. Den røffe, helt unge vinen kan gi ubalanse i totalopplevelsen. Velger du en vellagret vin, som altså har fått en underliggende sødme, så velg en vin som i utgangspunktet hører til tungvekterne. De bevarer, tross alderen, sin grunnkraft.

Småvilt: Til småvilt serveres gjerne de samme vinene som til lam. Lam og småvilt passer utmerket til gode rødviner fra distriktene Bordeaux eller Rioja.

10666

basis

Château Bois-Martin 2009

209,90

Fugl: Til viltfugl, som trenger kort mørningstid (det vil si en ung fugl), vil du sette pris på en rødvin med god fylde. Men prøv også,  til fugl i kremet saus; en hvit Burgunder. Fugl som trenger litt lengre mørningstid, passer godt sammen med en vellagret, fyldig Cru Beaujolais eller en Burgunder.

91078

BU

Louis Max Hautes Côtes de Beaune 2010 Tilbud

159,90

Rype:  Til fugl som trenger lang mørningstid, kreves  en kraftig rød Bordeaux eller Burgund. Pomerol, Saint Estéphe og Fronsac er gode eksempler på det  klassiske valget til en velhengt fasan eller rype. Kraftige viner fra Piemonte passer også utmerket.

 99132

BU

Frank Phélan 2009 (annen vin fra Château Phélan Ségur) 259,90

Elg og større vilt: Til dette kan du med fordel servere de samme vinene  som til storfekjøtt. For eksempel kraftige Cabernet Sauvignon-baserte viner. Elgkjøttet har en grov tekstur som kan minne om storfekjøtt, men det er mye magrere, og kan virke noe tørt. Det har også moderat med viltsmak, og derfor er tilbehør og saus av stor betydning når man skal velge vin.

98922

BU

Château Castera 2007 Crus Bourgeois

155,-

99134

BU

Les fiefs de Lagrange   2006 (annen vin fra Château Lagrange)

329,90

Villsvin: Til dette kjøttet passer fyldige viner som Grand Crus-viner fra Côtes du Rhône (for eksempel Châteauneuf-du-Pape), Burgunder (Côtes de Nuits, Chambertin) eller en Bordeaux (St. Emilion, en Grand Cru eller en Pomerol).

14330

Basis

Château Panet, Saint Emilion Grand Cru 2008

197,50

Hare: Her trenger du en enda kraftigere vin, for eksempel Pommard, Nuits-St. Georges eller en Bordeaux (Pessac Léognan, Graves eller St. Emilion Grand Cru).

57753

BU

La Réserve de Picque Caillou 2005 Bx – Graves

159,90

Rådyr:  Her anbefaler jeg deg en kompleks og garvestoffrik rødvin som har ligget noen år, og dermed fått muligheten til å utvikle aromaer/dufter av lær, musk, fjøs  og som matcher perfekt denne type kjøtt.

99133

BU

Confidences de Lichine 2009

289,90

Hjort er relativt magert kjøtt, og hvis vi ser bort fra speket og røkt kjøtt, er rødvin et naturlig følge til hjort. Vinen bør ha rikelig med smak og god friskhet. Det relativt magre kjøttet tilsier at vinen ikke bør inneholde for mye tanniner, og den kan med fordel ha en litt krydret og jordlig aroma.

99130

BU

Château Haut-Marbuzet 2009

499,90

Reinsdyr: Her trengs en kraftig vin, prøv gjerne en Côtes du Rhône-vin eller en spansk reserva (som har mykere garvestoffer og en god sødme). Reinsdyrkjøtt har en utpreget viltsmak. Viner til reinsdyrkjøtt må ha frukt og kraft, og gjerne en viss modenhet. Med den vide rammen omkring vinvalget, kan vi finne passende viner fra mange områder.

98932

Basis

BU

Domaine de Pierre Blanche Côte-Rotie 2010 

299,-

Valentines

Comments are closed.