Vin Tips

Ukens vintips: «ZEN with ZIN» og ny deilig årgang av Cocoon zinfandel

vin-tips

Kjære Vinvenn,

Zinfandel, også kjent på folkemunne som ZIN i USA, er som de fleste andre kjente druer (Cabernet, Merlot, Chardonnay, Malbec…),  en drue som har reist mye gjennom årene. I 1993 klarte professor Carole Meredith fra California å bevise for første gang med DNA-analyse, at Zinfandel, er beslektet med Primitivo-druen i Italia og med crljenak kaštelanski i Kroatia. Det er mulig å foreta en slik identifikasjon fordi molekylstrukturen i enzymene til de forskjellige druesortene er like individuelle som fingeravtrykk.

Zinfandel har sitt opphav i Dalmatia, en kystregion i Kroatia, og druetyper av zinfandel var dominerende i den Kroatiske vinindustrien på 1800-tallet. Druen ble importert til Puglia, Italias «hæl» en gang på 1700-tallet, og fikk her navnet Primitivo (fra primativus eller primaticcio), på grunn av sin tidlige (primo) modning. Druen kom til USA rundt 1830, og til California under gullrushet i 1850. William Prince på Long Island nevner Zinfandel i sin plantekatalog allerede i 1930.  Zinfandel var frem til 1998 den mest plantede druen i California, og er fortsatt i dag en av de viktigste variantene i USA, og mer enn 10 % av de Californiske vinstokkene er i dag Zinfandel.

Zinfandel-druen er en sjenerøs drue som inneholder mye naturlig sukker, og kan gjæres til vin som overstiger 15 % alkohol.  Vinene har bra med tanniner, moderat syre og god balanse, men er svært avhengige av jordsmonn (eller terroir), temperatur, beskjæring (busk-stil), avkastning (som skal være kontrollert og begrenset), innhøstning og modning (man skal unngå undermodne og overmodne druer) og lagring.

Zinfandel tåler godt varmen og er dermed godt representert i San Joaquin, Fresno og Madeira, der gjennomsnittlig temperatur for det meste ligger over 40 °C om sommeren. Med denne høye temperaturen, og uten å ha kjølige netter, smaker ofte unge zinfandel av ferske og friske røde bær og frukt (mot moreller og syltetøy). I andre distrikter hvor det er mindre varme om dagen, og nettene er kjøligere (Napa,  Mendocino, Sonoma og San Luis Obispo) utvikler den aroma og dufter av  bringebær, bjørnebær og blåbær, med klare lakris-toner, tørket frukt, sjokoladeurteaktig kompleksitet, krydder og pepperaktig karakter.

Vinene lagres ofte på nye amerikanske eiketønner, og som Tom Stevenson skriver (i sin fantastiske bok «Vin fra Hele verden» Gyldendal forlag) «det er den eneste druesorten som faktisk trenger den kokosnøtt-aromaen som finnes i amerikansk eik».
Ved lagring kan den utvikle et dypere preg av bær, til å bli rund og mektig, med portvinskarakter.

Hovedproblemet med denne druen er at det er så godt som umulig å høste Zinfandel på et tidspunkt der alle druer er like modne. Mens noen klaser er perfekt modne, er det fortsatt mange grønne druer på andre. Venter vindyrkeren på at disse skal modne, er andre skrumpet inn til rosiner. Det er flere måter å unngå dette på, men alle er arbeidsintensive og kostbare, hvilket forklarer hvorfor Zinfandel aldri er billig

I Lodi-distrikt er klimaet temperert, takket være vinden fra San Francisco Bay, og det er her man finner de beste forholdene for Zinfandel, og mange av plantene er over 100-år gamle.

Zinfandel er den typiske vinen som blir servert til «Thanksgiving Day» ved siden av kalkun.

Det er med stor glede jeg i dag anbefaler vår Cocoon Zinfandel Grande Réserve 2012 fra Lodi i California! Den finnes i alle store og en del mindre butikker.

Vinen har blitt valgt ut av Vinmonopolet sentralt som «profilprodukt på ¼ pall» fra mandag 2. september – dette er tross alt en god og nøytral  kilde.

Cocoon Zinfandel 2012 Grande Réserve

Beskrivelse: Dyprød farge. Dufter av modne solbær, subtil smak av pepper, mynt, koksnøtt og krydder. God konsentrasjon av bjørnebær, modne plommer og bringebær. Stor og sjenerøs fylde, velbalansert, frisk, fruktig og med flotte integrerte tanniner. Lang og behagelig ettersmak!
Drue: Zinfandel 100%.
Anbefales til: Rødt kjøtt, marinert krydret kjøtt på amerikansk vis, hjemmelaget pizza,
kalkun (til Thanksgiving Day), lam, tapas og vilt.

Varenr.: 310301 BASIS Pris: 119,90 Horeca: 93,- eks. mva.

Varenr.: 9503306 BASIS   Pris: 399,90 (BIB 3 liter)

Jeg ønsker deg en riktig god høstferie, og bytt gjerne uttrykket «Be cool» med «Be Zen with Zin»

Valentines

Comments are closed.