Vin Tips

Ukens Vintips: Lagring av vin på eikefat

Vintips
Vintips

Kjære vinvenn,

Jeg er stadig ute og holder vinforedrag. Når jeg gjør dette ser  jeg ganske  ofte «ansiktsgrimaser» etter inntaket av unge, kraftige viner, for eksempel fra Bordeaux.
Deltagerne (i mine foredrag)  sier ingenting (i hvertfall ikke til de første 3 vinene) men de demonstrer heller  med ansiktet sitt for å fortelle meg at vinen var stram, rik på garvestoffer, og at man «registrerer en  Bitterhet  bak på tungeryggen. I vin er det garvestoffene som forårsaker denne følelsen! I unge viner med såkalte ”aggressive og umodne garvestoffer” kan følelsen beskrives som uttørring av munnhulen, og en sterk, bitter ettersmak. Lagring av vin (de som tåler det – ikke alle viner er skapt til å lagres) hjelper til med å integrere disse garvestoffene i vinen,  og til å få en mer avbalansert følelse» (fra min første bok, «Drømmer du nok?).
Garvestoffer kommer av  tre ting: druestein, drueskall og overbruk av eikefatlagring, og der har det største problemet ligget,  blant annet i 80. og en del av 90-årene.
Det er ikke alle viner som tåler eller trenger å ligge på eikefat, tvert imot hvis man skal få frem det beste av karakter og egenskaper fra et distrikt, en druetype  eller «signaturen» til en dyktig vin-maker. For mye fat kan «drepe» alt dette ved å dekke over,  eller overskygge all original smak i vinen. Vinen kan bli til noe helt annet enn druesaft, nemlig eikesaft.

Under et messebesøk i 1993 (Vinexpo Bordeaux) besøkte jeg den spanske Paviljongen (Rioja-viner var veldig populære i Norge den gangen) og hver produsent hadde en Reserva og en Gran Reserva å presentere (se regelverket lenger ned), og  alle var veldig stolte over sin «famillie-reserva»
«Smak på dette, den er lagret i 4 år på nye amerikanske eikefat og scoret veldig høyt hos en Vinadvokat fra USA…» fortalte en stolt og svært pågående produsent.
Jeg  måtte smake på hans stolthet og så på han samtidig. Han så rett og slett ut som en som hadde nettopp sett lyset. Jeg følte mye press og det var definitivt ingen plass for tvil eller kritikk. Jeg følte meg fanget. Det var ikke vin jeg hadde i munnen,  men et slags søtladent væske  med hovedsakelig  preg av brent eik, kokosnøtt solkrem og vanilje. Motbydelig!
Jeg tok en sjanse og sa min ærlige mening. Han tok det utrolig nok veldig bra, og innrømte at det ikke var hans type vin heler. Han anbefalte i stedet en fra  Joven og hans Crianza, som  begge to  var gode representanter for årgangen, Rioja-distriktet og produsenten. Jeg importerte dem til Norge og fikk suksess med dem både blant vinskribenter og ikke minst konsumenter.

Tro, ydmykhet, ærlighet og hardt arbeid er nøkkelord i  blant annet vinbransjen.

Lagringsbetegnelser i Rioja :

  • Vino Joven– ung vin – kan være kortvarig lagret på fat før tapping, men er vanligvis ikke det. Vinen må være tappet året etter at druene ble høstet.
  • Crianza – røde viner med denne betegnelsen må minst være to år gamle – hvorav minst tolv måneder på fat. Hvite og rosé må være minst ett år gamle, og det er ingen formelle krav til fatlagring.
  • Reserva – røde viner med denne betegnelsen må minst være tre år gamle, hvorav minst ett år på små fat. Hvite og rosé må minst være lagret i to år, hvorav minst seks måneder på fat.
  • Gran Reserva – omfatter bare spesielt utvalgte viner og produseres kun i spesielt gode årganger. De røde må ha minst to år på fat og tre år på flaske før de blir solgt. Hvite og rosé må være minst fire år gamle, hvorav seks måneder på fat. Hvitvin og rosévin lages kun unntaksvis som Reserva og Gran Reserva
    Kilde: vinmonopolet.no


Château Bois-Martin 2012
AOC Pessac-Léognan – (eiet av Château le Sartre)

Rubinrød farge. Intens og konsentrert nese, med aromaer av bær og moden frukt, underskog, lær og velintegrert fat. Vinen er strukturert, raffinert, rund, fruktig, krydret og etterlater en velvære i munnen. Ettersmaken er lang og elegant. Vinen kan drikkes nå, eller innen 2020.

Druer:                50 % Merlot, 50 % Cabernet Sauvignon
Anbefales til: Lyst kjøtt, rødt kjøtt, og litt kraftig mat. Småvilt og ost.
Innhold:            Sukker: 1,3 g./l – Syre 4,59 g/l. – Alk.vol: 13,5 %
Varenr.:            10666 (BASIS)
Pris:                    219,90     Horeca

Dagbladet 08.01.10 Terningkast 6 (årgang 2004)
MB 08.01.10 (82 poeng – 2004-årgang) dn.no
87 poeng – Dagens Næringsliv – mars 2012
”Veldig bra kjøp” vineksperten.no (september 2012)
”Helt på topp” Vinpuls Nr. 12, Nov. 2012
Mørk, rik og moden smak (årgang 2007) – winesworld.no

Valentines

Comments are closed.